Banii în mișcare. Cum și când se fac banii

Data actualizării: Data publicării:
oameni de afaceri maturi, colegi de munca se bucura impreuna si bat palma
Americanii se reinventează. În ultimele luni au înființat mai multe companii ca niciodată în SUA. Foto: Guliver/GettyImages

În episoadele anterioare am vorbit despre primul și cel mai important principiu pentru obținerea independenței financiare, respectiv CIRCUITUL PRODUCTIV AL BANILOR și cum poate fi acesta inoculat copiilor de la o vârstă fragedă.

Astăzi vorbim despre al doilea principiu, care constă în triunghiul de perfecționare continuă: EDUCAȚIE – EVALUARE OPORTUNITĂȚI de INVESȚII  – DECIZII. Reluat obsesiv în timp, acest triunghi va duce la consolidarea unei experiențe care te va ajuta să iei decizii din ce în ce mai bune. 

Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a sintetizat această idee foarte bine în cartea „Calea către bogăție”, publicată în anul 1758, spunând că „investiția în educație generează cea mai bună dobândă”.

Educația este cea mai importantă avere

Mă preocupă faptul că prea multă lume se concentrează exagerat de mult asupra banilor și pasivelor, precum case sau mașini, neglijându-și cea mai importantă avere, care este educația lor. Dacă oamenii vor fi pregătiți să fie flexibili, deschiși să învețe, se vor îmbogăți tot mai mult pe parcursul acestor schimbări în viață. Inteligența rezolva problemele și produce avere. Banii fără o inteligență financiară sunt bani care se duc repede!

Este foarte important să înțelegem că averea noastră se formează din capitalul financiar și capitalul uman.

Capitalul financiar

Prima componentă, conștientizată de majoritatea, este capitalul financiar care reprezintă averea netă, adică totalul activelor, economiilor, investițiilor și proprietăților deținute, minus datoriile acumulate. În mod normal, capitalul financiar este mai mic atunci când ești tânăr și ar trebui să crească pe măsură ce înaintezi în vârstă și acumulezi mai multă avere. În general, capitalul financiar atinge punctul maxim la vârstă de pensionare, iar apoi scade pe măsură ce consumi din economiile acumulate.

Capitalul uman

În schimb, capitalul uman se referă la capacitatea de a face bani în viitor și depinde de situația sănătății, nivelul educației, abilităților și experienței acumulate. Cu cât ești mai tânăr și mai sănătos, cu atât capitalul uman este mai mare, deoarece ai mai mulți ani de muncă în față.

La majoritatea oamenilor, capitalul uman scade odată cu înaintarea în vârstă. Desigur, există unele excepții, precum acumularea unor experiențe și abilități care pot fi valorificate semnificativ la o vârstă înaintată, așa cum se întâmplă la profesorii cu experiență sau managementul senior al unor companii.

Astfel, averea totală trebuie privită din perspectiva capitalului financiar, dar și al celui uman. Problema din societate este că majoritatea se concentrează prea mult asupra capitalului financiar pentru a se îmbogăți. Această mentalitate este limitată și insuficientă, deoarece capitalul financiar poate crește mai accelerat prin îmbunătățirea calității capitalului uman.

Ce îți trebuie pentru a deveni tot mai bun

Aceasta din urmă nu se poate obține decât prin educație, certificări, traininguri de specialitate, lectură și un cerc de prieteni și anturaj profesional de la care să ai ce să înveți.

Anturajul de calitate devine accesibil doar atunci când tu devii un profesionist mai bun, te implici în asociații profesionale, aduci contribuții pozitive în societate, ești din ce în ce mai vizibil și mai respectat.

Desigur, capitalul uman poate fi exploatat la maximum doar atunci când ești în putere. De aceea, păstrarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, odihnă suficientă, sport, relaxare activă și evitarea exceselor îți va permite să materializezi potențialul uman.

România, cu restanțe mari la trainingul profesional

Din păcate, cifrele oficială ne arată că mai avem mult de lucrat la capitalul uman. Conform indicelui de calitate a capitalului uman realizat de Banca Mondială, România se află la coadă clasamentelor din Europa la acest capitol.

Acest indice include mai multe variabile, inclusiv numărul de persoane adulte cu vârstă cuprinsă între 25-64 de ani care au participat la cel puțin un training în ultimele 6 luni de la momentul sondajului. Spre exemplu, din perspectiva ultimului indicator, România este codașa Europei, cu un procent de 1,2%. Unul din 100 de adulți trece printr-un program de training profesionist la fiecare 6 luni în România, de aproape zece ori sub media europeană de 11,2%.

Esența călătoriei financiare a fiecărui individ este necesitatea de acumulare a capitalului financiar atunci când ești în putere, astfel încât să te bucuri de economii și randamentul investițiilor realizate atunci când capitalul uman și corpul sunt slăbite.

Săptămâna viitoare revenim către antreprenori pentru a discuta despre cele mai bune practici ca să dezvolți o afacere de success. Apoi continuăm cu cele 8 principii rămase pentru a dobândi independența financiară.

Până atunci … NU UITA! Banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.
Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...