Arabia Saudită a semnat un acord cu Turcia pentru a depozita cinci miliarde de dolari în banca centrală a acesteia, prin Fondul de Dezvoltare al Arabiei Saudite (SFD), a informat luni SFD, transmite Reuters.
Ministrul saudit de Finanţe, Mohammed Bin Abdullah Al-Jadaan, anunţase în decembrie intenţia ţării sale de a face un depozit, conform Agerpres.
Deşi rezervele valutare nete ale Turciei s-au redresat de la doar şase miliarde de dolari în vara anului trecut, când se situau la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, de la cutremurele din februarie ele au pierdut aproximativ 8,5 miliarde de dolari.
În săptămâna care s-a încheiat în 24 februarie, rezervele valutare nete de la Banca Centrală a Turciei au scăzut la aproximativ 20,2 miliarde de dolari.
În ultimii ani, rezervele Turciei au scăzut semnificativ din cauza intervenţiilor de pe piaţă şi în urma crizei valutare din decembrie 2021. Lira turcească s-a depreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar în 2022 şi cu 44% în 2021.
Conform comunicatului SFD, acordul privind depozitul a fost semnat de preşedintele SFD, Ahmed Aqeel Al-Khateeb, şi guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Sahap Kavcioglu.
În timp ce statele occidentale evită să investească în Turcia, Ankara face apel la ţările „prietenoase” pentru resurse valutare necesare politicii sale de sprijinire a monedei naţionale, echilibrând oferta cu cererea pentru valută.
Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianuarie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an.
Efectele economice ale cutremurului din Turcia ar putea avea ca rezultat anul acesta pierderi de până la 1% din PIB-ul ţării, care este de 819 miliarde de dolari, se arată într-un raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)