Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianuarie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an. Rezervele sale totale sunt de peste cinci ori mai mari decât ale României.
Cantitatea de aur cumpărată de Turcia în luna ianuarie reprezintă mai mult de o cincime din rezerva totală de aur a Băncii Naționale a României, care este este de 103,6 tone de aur.
Datele furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că în prezent Turcia are o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.
Banca Centrală a Chinei şi Banca Naţională din Kazahstan au fost al doilea, respectiv al treilea mare cumpărător de aur, adăugând 15 tone, respectiv patru tone de aur la rezervele lor.
În total, achiziţiile de metal preţios ale băncilor centrale din întreaga lume au crescut cu 16% luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie.
Cel mai mare vânzător de aur a fost banca centrală a Uzbekistanului, care a vândut 12 tonje de aur, potrivit datelor WGC.
Turcia a început să acumuleze aur în ultimele luni şi anul trecut Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul autorităţilor monetare.
Luna trecută însă, autorităţile turce au suspendat anumite importuri de aur, în cadrul unui plan de urgenţă destinat contracarării consecinţelor economice ale cutremurelor din 6 februarie. Guvernul de la Ankara vrea să oprească fuga turcilor spre aur, care este una din cele mai mari ameninţări la adresa deteriorării finanţelor externe. În 2022, deficitul de cont curent al Turciei s-a agravat până la 48,8 miliarde de dolari, iar importurile de aur au fost responsabile pentru 20,4 miliarde de dolari din valoarea totală a deficitului de cont curent.