Majorările salariale din ultimii ani nu au reuşit să reducă diferenţele dintre extremele de pe piaţa muncii. Un angajat din industria textilă abia câştigă puţin peste salariul minim pe economie, de patru ori mai puţin decât un IT-ist. Iar dacă adăugăm şi beneficiile pe care le primesc programatorii, prăpastia se adânceşte şi mai mult. Specialiştii de resurse au însă explicaţii: inteligenţa trebuie remunerată pe măsură.
Salariile de mii de euro alături de beneficii consistente sunt posibile în România şi cu un program normal de lucru. Sunt motivele care l-au convins pe Adrian Pricop să urmeze o carieră în IT.
„Consider că momentan IT-ul este pe val și da, într-adevăr salariile sunt peste medie, iar eu personal sunt mulțumit”, afirmă Adrian Pricop, dezvoltator IT, Iaşi.
În decembrie, angajaţii din IT&C au câştigat în medie aproape 7.000 de lei, arată datele statistice oficiale. Însă salariile pentru un om cu experienţă pot ajunge şi la câteva mii de euro, dar banii sunt doar o parte din pachetul salarial.
„Programul flexibil, munca de acasă, evenimentele interne, petrecerile, asigurarea de sănătate, diferite discounturi la companii”, spune Claudiu Timoce - programator, Cluj-Napoca.
„Sunt nişte tineri foarte inteligenţi care îşi folosesc această inteligenţă pentru a face acele programe care ne uşurează nouă viaţa”, afirmă Diana Stănese - manager HR, Cluj-Napoca.
Acum sunt peste 17.000 de angajaţi care lucrează în companiile IT din Cluj-Napoca, iar ponderea este chiar mai mare decât în Bucureşti: 5,51% față de 3,59%.
La polul opus e industria textilă, cu salarii de patru ori mai mici.
„La orice fabrică te duci se plătește prost. N-ai ce să, ce să vă spun mai mult de atât. Mai mult de 12 - 14 milioane nu se iau. Adică 1200, 1300, 1400 de lei”
Iar munca este migăloasă şi necesită timp.
Topul celor mai mici salarii din România este completat de angajaţii din industria de prelucrare a lemnului şi de agenţii de pază, cu lefuri care se învârt în jurul sumei de 2.000 de lei, potrivit unui studiu.