Tinerii sunt dezorientați profesional. Motivele pentru care au ajuns să schimbe cel puțin șase joburi până la 25 ani

Data publicării:
o femeie suparata in fata unui laptop
Tinerii au sentimentul de nesiguranță și simt nevoia să schimbe mai multe domenii de activitate. FOTO: Shutterstock

Semnal de alarmă pe piața muncii. Tinerii nu reușesc să stea la un loc de muncă mai mult de patru luni. Este o problemă uriașă pentru specialiști, care caută în permanență angajați. 

Fenomenul se numește dezorientare profesională. Asta înseamnă că tinerii, până la vârsta de 25 de ani, schimbă aproximativ șase joburi. Potrivit unei analize a APSAP, acest lucru se întâmplă pentru că tinerii au sentimentul de nesiguranță și simt nevoia să schimbe mai multe domenii de activitate.

Circa 42% dintre cei chestionați nu activează în domeniile în care au finalizat studiile, iar alți 71% aleg să muncească în domenii care sunt mai solicitante, însă care au salarii mai mari.

De asemenea, 38% dintre respondenți au ales să-și schimbe jobul pentru că au simțit nevoia să se dezvolte personal, iar alți 19% au făcut-o pentru că nu erau mulțumiți de salariul pe care îl primeau la jobul actual.

Totodată, sectorul public este cel în care activează tot mai puțini tineri. Doar 12% dintre angajații la stat au vârsta cuprinsă între 18 și respectiv 35 de ani.

Tinerii spun că își doresc un salariu pe lună între 5.000 de lei și 8.000 de lei, iar schimbarea frecventă a joburilor de către tineri  reprezintă o problemă pe piața muncii, pentru că ei pot fi considerați neprofesioniști de către angajatori și pot fi angajați mai greu în câmpul muncii, în care există un deficit de specialiști în prezent, în România.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri