Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0891720597
Cele 100 de milioane de euro provenite din dobânzile generate de activele rusești înghețate în UE vor fi folosite pentru repararea infrastructurii energetice ucrainene. Foto: Profimedia Images

UE va sprijini Kievul cu 160 de milioane de euro pentru ca Ucraina să se poată pregăti în această iarnă în fața viitoarelor raiduri și atacuri asupra infrastructurii energetice a țării, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aproape 100 de milioane de euro din această sumă vor proveni din dobânzile rezultate de pe urma activelor rusești înghețate în UE.

„Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a spus von der Leyen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia a lansat nouă atacuri coordonate împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei în perioada martie - august 2024, când a lovit mai multe centrale electrice din 20 de oblasturi, ceea ce a dus la distrugerea unei capacități de producție echivalente cu 9 gigawați de electricitate, informează Kyiv Independent.

Cele 100 de milioane de euro provenite din dobânzile generate de activele rusești înghețate în UE vor fi folosite pentru repararea infrastructurii energetice. 

În urma sancţiunilor impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”. Legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât atunci când acestea au fost obţinute în urma comiterii unui delict.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat în mai un plan prin care vor utiliza profiturile, mai exact dobânzile generate de activele ruseşti îngheţate, cu scopul de a sprijini Ucraina.

Astfel, statele UE percep dobânzile rezultate din aceste active îngheţate - obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare în care banca centrală rusă investise - şi le plasează într-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina.

Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, potrivit Bloomberg.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear.

În luna iulie, UE a transferat Kievului prima tranșă - în valoare de 1,5 miliarde de euro - din activele rusești înghețate promise Ucrainei.

Republica Moldova ar putea fi și ea afectată de criza energetică

Cele 160 de milioane de euro reprezentând ajutor umanitar şi infrastructuri energetice (panouri solare etc.) fac  parte, potrivit lui der Leyen, dintr-un pachet total de 2 miliarde de euro acordat de UE Kievului pentru securitatea energetică a Ucrainei, care a pierdut „mai mult de două treimi” din capacitatea de producție de electricitate, informează AFP, preluată de news.ro.

Înainte de invazia rusă, Ucraina se baza pe energia nucleară pentru jumătate din electricitatea sa, pe centralele pe cărbune pentru 23% şi pe centralele pe gaz pentru 9%.

AIE estimează că va costa „aproximativ 30 de miliarde de dolari” repararea pagubelor şi modernizarea reţelei electrice.

În plină iarnă, cererea de energie electrică în Ucraina ar putea creşte până la 18,5 gigawaţi (GW), potrivit AIE. Ar lipsi atunci o capacitate de producţie de 6 GW - echivalentul consumului Danemarcei la vârful cererii.

În ceea ce priveşte încălzirea, au fost avariate 18 centrale termice şi electrice, 815 săli de cazane şi 354 de kilometri de conducte de încălzire urbană. Pagubele numai în acest sector sunt estimate la 2,4 miliarde de dolari.

În plus, AIE se teme că sfârşitul anunţat al tranzitului de gaze ruseşti către Ucraina până la sfârşitul anului 2024 ar putea face ca Republica Moldova să rămână în întuneric şi frig.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
nicusor dan
Nicuşor Dan: Modul în care se va desfăşura acest al doilea mandat depinde de votul bucureştenilor la...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...