UE va sprijini Ucraina din activele rusești înghețate. Putin răspunde similar: confiscă patrimoniul companiilor occidentale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue decide folosirea activelor rusesti
sursa: profimediaimages.ro/

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan prin care vor utiliza profiturile generate de activele ruseşti îngheţate cu scopul de a sprijini Ucraina.

Adoptarea planului de către miniştrii europeni ai Afacerilor Externe reuniţi la Bruxelles vine după mai multe negocieri între statele membre, îngrijorate de posibilele consecinţe juridice, de represaliile Rusiei şi riscurile la adresa stabilităţii monedei euro.

Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, potrivit Bloomberg.

Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear.

Profiturile generate înaintea datei de 15 februarie vor fi reţinute de Euroclear pentru a gestiona orice riscuri care ar putea apărea, precum cele ale unor acţiuni în justiţie demarate în Rusia.

Planul UE mai include şi un mecanism care va permite depozitarilor centrali de valori mobiliare să reţină şi mai multe fonduri, dacă acele resurse se vor dovedi insuficiente pentru a gestiona riscurile neprevăzute.

Putin confiscă activele occidentale din Rusia

În aceeași zi în care Uniunea Europeană a aprobat sprijinul pentru Ucraina din fondurile rusești înghețate, Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti, informează Digi24, citând Reuters și News.ro