România este o țară exportatoare de lux. Însă nu are nicio marcă celebră. Fabricile de haine și accesorii scumpe lucrează pentru marile companii străine. Este și cazul francezilor de la Louis Vuitton Moet Hennessy, care au în România două fabrici în județul Sibiu. Sunt operate prin subsidiara Somarest, care, în datele INS, citate de Ziarul Financiar, apare în topul celor mai mari 500 de exportatori români.
În România, Louis Vuitton produce componente de genți, cum ar fi curele sau buzunare. Și le produce în cantități destul de mari, pentru că fabricile din Sibiu ale francezilor au avut încasări de aproximativ 15 milioane de euro în 2013 și un profit de peste un milion de euro.
Totuși, în 2012, cele două fabrici au avut atât încasări mai mari, 20 de milioane de euro, cât și un număr mai mare de angajați, 800, față de 650 câți aveau în 2013.
În plus, în 2013, Louis Vuitton a adus în România mai puțini bani decât a scos. În vreme ce fabricile din Sibiu ale francezilor au adus din străinătate 15 milioane de euro, magazinul pe care îl are compania în hotelul Marriott a încasat de la clienții români 20 de milioane de euro, bani care cel mai probabil au ieșit din țară.
Așadar, chiar dacă este unul dintre marii exportatori, se poate spune că Louis Vuitton este un importator net.
Louis Vuitton este una dintre companiile de lux care au menținut legăturile cu România chiar și în perioada de criză. Pe lângă genți, magazinul din București vinde și accesorii și încălțăminte. Marca este destul de iubită de clienții români, chiar dacă, uneori, vedetele și persoanele publice care își afișează ostentativ gențile Louis Vuitton devin ținta ironiilor.