Ce se întâmplă după scandalul iei românești copiate de Louis Vuitton. Ministrul Culturii: Am ajuns la un consens

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0888973594
Ministrul Culturii spune că nu putea face referire la un cadru legal „care „nu există” și că mai bine lucrează împreună cu brandul Louis Vuitton pentru a scoate în evidență ia românească. Sursa foto: Profimedia Images

După scandalul iei românești copiate de casa de modă Louis Vuitton, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a spus că a ajuns la un consens cu brandul. Aceasta a precizat în emisiunea Insider Politic, la Prima TV, că nu putea face referire la un cadru legal „care nu există” și că mai bine lucrează împreună pentru a scoate în evidență ia românească.

Ministrul Culturii a spus, potrivit aceleiași surse, că poate fi creat un cadru legal pentru a proteja patrimoniul românesc.

„Compania Louis Vuitton, în primul rând este un brand internaţional, o companie foarte importantă şi, din secunda în care a apărut această, să spunem, eroare în modul de raportare la motivele tradiţionale ale iei cu şinoare din Mărginimea Sibiului am considerat că mai bine lucrăm împreună cu ei pentru a scoate şi a pune în evidenţă tezaurul extraordinar pe care România îl are în materie de izvoade, de îmbrăcăminte şi de tradiţii populare decât să începem cu ameninţări, cum au fost unele abordări, să facem referire la un cadru legal care nu există, ci care poate fi creat pentru protejarea patrimoniului imaterial - şi lucrul acesta îl avem în vedere, dar în niciun caz într-o atitudine războinică faţă de cei de la Louis Vuitton şi suntem în dialog tocmai pentru a încerca împreună să scoatem în evidenţă modelele tradiţionale extraordinare pe care România le are, o parte din porturi şi, mai mult decât atât, cei care sunt păstrători ai aceste tradiţii, adică meşteşugarii. Şi cred că vom avea şi surprize foarte plăcute pe viitor", a afirmat ministrul Culturii la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Ministrul Culturii spune că a ajuns la un consens cu casa de modă

Ministrul Culturii Raluca Turcan a mai precizat că a ajuns la un consens cu marea casă de modă. „Am ajuns de mult, din prima secundă. Au fost foarte deschişi şi au apreciat modul de reacţie al autorităţilor statului român”, a precizat aceasta. Ministrul a explicat că dialogul cu Louis Vuitton a fost purtat, din partea autorităţilor române, atât de către reprezentanţi ai Ministerului Culturii, cât şi de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Ambasadei României a Paris.

Louis Vuitton a retras de pe piață bluza inspirată din ia românească

După uriașul val de controverse iscat în mediul online, brandul francez de modă Louis Vuitton a retras, în iunie, de pe site-ul său bluza din in inspirată din ia românească. Bluza era pusă la un preț de vânzare de 5.000 de lire. Mai mult, gigantul francez a prezentat scuze statului român, în cadrul unei discuții cu ambasadoarea României în Franța, spunând că totul a fost "o greșeală involuntară".

Însă lucrurile nu se vor opri aici. Ministerul Culturii pregătește o serie de evenimente în colaborare cu Louis Vuitton, menite să promoveze meșteșugurile românești.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu