Criza francilor, rezolvată de la sine

Data publicării:
franci elvetieni captura-1

O cincime din creditele în franci deja au dispărut. Bancherii şi clienţii lor au ajuns la un consens să se înţeleagă reciproc, s-au mai întins termenele, s-au convertit creditele în lei, s-au dat dobânzi preferenţiale, fiindcă la final nici băncii nu-i convine ca debitorul să nu mai poată plăti. De fapt și de drept, toată lumea este în aceeaşi barcă și trebuie să vâslească spre aceeaşi direcţie. Interesant este că foarte mulţi clienţi, deşi au putut, nu au renunţat la creditul în franci pentru unul în lei.

Înainte de scumpirea francului, în România erau peste 75.000 de oameni cu împrumuturi în moneda elveţiană, dar până la finele anului trecut numărul lor a scăzut la aproape 61.000. Practic în decursul unui an numărul clienţilor cu credite în franci a scăzut cu 18 procente. Aşa se face că şi soldul împrumuturilor în această monedă a scăzut cu aproape două miliarde de lei, de la 9,8 miliarde la opt miliarde, arată datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) publicaţiei online Hotnews.

Diferenţa de bani vine parţial din creditele care au ajuns la scandenţă, aproximativ 8.000, dar mai ales din reconversia creditelor din franci elveţieni în lei. Mai bine de 43.000 de oameni au solicitat băncii să le convertească sau sa restructureze împrumuturile iar două treimi dintre aceste cereri erau deja soluţionate în luna octombrie a anului trecut.

Creditele în franci elveţieni au fost concentrate în portofoliile a trei bănci din România. Foarte multe s-au aflat în registrele Volksbank, iar odată ce banca a fost preluată de Banca Transilvania, debitorii în franci elveţieni ai Volksbank au acceptat în număr mare oferta de reconversie a băncii cumpărătoare. Trei sferturi au acceptat oferta de conversie a Băncii Transilvania, care în funcţie de perioadă a însemnat eliminarea comisioanelor de risc şi administrare precum şi o reducere a soldului cu 22 de procente.

Reprezentanţii Băncii Naţionale spun şi că băncile şi-au mutat o parte din creditele in franci pe alte entităţi, iar ulterior au fost nevoite să le reintroducă în bilanţurile băncii, astfel că fără aceste mutări, numărul creditelor în franci ar fi putut scădea şi mai abrupt fiindcă aproape 12.000 de credite s-au aflat în această situaţie.

Curios este că deşi cele mai multe bănci au venit cu oferte de reconversie a creditelor, destul de mulţi clienţi au preferat să rămână la franci, semn că speră în continuare la o depreciere a monedei. Astfel, mai bine de 10.000 de oameni nu şi-au convertit creditele, dar le-au restructurat.

Jumătate dintre creditele in franci sunt credite de consum, negarantate cu ipoteci, în vreme ce doar un sfert sunt credite imobiliare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025