Studiu GfK: Powerpointurile Guvernului nu conving românii. Sunt cei mai pesimiști din UE
Data actualizării: Data publicării:
Ponderea pesimiștilor a atins cea mai ridicată cotă din aprilie 2012 până acum. Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei, conform studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru al doilea trimestru din 2018.
"Prognozele economice în rândul consumatorilor români au continuat să scadă în trimestrul al doilea. Cu -22,2 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 5,6 puncte, comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai scăzut nivel, înregistrat din aprilie 2012. Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei. Şi aşteptările privind veniturile au scăzut. Cu -0,1 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 4,2 puncte comparativ cu luna martie, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2014. În schimb, înclinaţia către cumpărare s-a îmbunătăţit uşor. A crescut cu 4 puncte, ajungând la 1,3 puncte în iunie, comparativ cu luna martie. În primul trimestru din 2018, în România, înclinaţia către cumpărare avea tot o valoare negativă", se menţionează într-un comunicat al GfK, potrivit Agerpres.ro.
Conform studiului, sentimentul consumatorilor din cele 28 state UE s-a îmbunătăţit uşor în trimestrul al doilea din 2018. În iunie, acesta a ajuns la 23,2 puncte, în creştere cu 2,6 puncte faţă de valoarea din martie. Este cel mai înalt nivel din noiembrie 2017 până în prezent. Înclinaţia medie către cumpărare în UE a scăzut uşor, deşi înclinaţia către economisire a scăzut şi ea, astfel fiind disponibili mai mulţi bani pentru consum.
Consumatorii au evaluat perspectivele economice. Ca medie, în UE, ele sunt mai puţin încurajatoare decât la începutul anului. Prognoza economică a ajuns la 7,1 puncte în iunie. Aceasta reprezintă un declin evident, comparativ cu cele 15 puncte obţinute în martie. Nivelul de încredere în dezvoltarea economică s-a diminuat substanţial, mai ales în Germania, Franţa şi Belgia. În schimb, consumatorii din Spania şi Italia au privit mai favorabil activitatea economiei proprii.
Aşteptările privind veniturile s-au menţinut, în medie, în UE, ajungând la 16,8 puncte în iunie. Astfel, s-au situat cu 0,5 puncte peste valoarea din martie. În Spania, Slovenia şi Grecia, indicatorul s-a mărit considerabil, comparativ cu primul trimestru. Aici consumatorii şi-au cotat şi evoluţia viitoare a salariilor cu mai mult optimism.
Comparativ cu primul trimestru, înclinaţia către cumpărare a scăzut uşor, ajungând la 17,6 puncte în iunie. Aceasta înseamnă cu 2,1 puncte mai puţin decât în martie. Dacă indicatorul a scăzut cu două cifre în Bulgaria şi Franţa, în Slovenia şi Spania s-a îmbunătăţit.
"În ciuda unei uşoare scăderi a înclinaţiei către cumpărare, sentimentul consumatorilor în Europa măsurat de GfK a crescut la 23,2 puncte în al doilea trimestru din 2018, întrucât aici se ia în considerare şi calculul înclinaţiei către economisire, aflată tot în scădere", se mai spune în comunicat.