Românii dau aproape un sfert din salariu pe mâncare, mult mai mult decât ceilalţi europeni. Suntem de altfel pe primul loc în Uniunea Europeană la bugetul alocat pentru hrană. Şi asta pentru că, pe de o parte salariile sunt mai mici decât în alte ţări, iar pe de altă parte mâncare este mai scumpă.
Dacă analizăm cheltuielile unei gospdării tipice, vedem că 27,8 la sută din bani se duc pe alimente. Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2017, procentul este de peste două ori mai mare decât media europeană, care este de doar 12 la sută.
România este urmată în acest top, la o distanţă destul de mare ce-i drept, de Lituania, Estonia şi Bulgaria. În cazul acestor ţări, bugetul alocat pentru hrană nu depăşeşte 22 la sută din totalul cheltuielilor. Spre exemplu, în cazul bulgarilor, banii daţi pe alimente reprezintă 19 la sută din valoarea totală a plăţilor.
Cea mai mică pondere a cheltuielilor cu mâncarea o au gospodăriile din Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie. Aici, mai puţin de 10 la sută din cheltuieli se duc pe hrană. Însă, în aceste state şi nivelul veniturilor este mult mai mare decât în România şi celelalte state din estul Europei.