O zi după decizia BNR de creștere a dobânzii de politică monetară cu 0,25%, dobânda interbancară a crescut la rândul ei, depășind pragul de 2% sub care coborâse în urmă cu o lună.
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).
Consiliul de Administraţie al BNR a crescut, miercuri, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Nivelul atins joi este cel mai mare din 10 ianuarie, când a atins pragul de 2,03%.
Indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,33%, cel mai mare nivel din 5 decembrie 2017, când a fost 2,35%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Un semnal de creștere a Robor a fost dat miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. ”Cred că ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi şi în consecinţă creditele în lei se vor scumpi, să spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare şi dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei în urmă cu câţiva ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar ştim de unde am plecat, mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei”, a spus acesta miercuri.