Piața imobiliară din Cluj a ajuns atât de scumpă încât inclusiv angajaților din IT le este dificil să cumpere un apartament.
Conform Indicelui imobiliar ANEVAR, evoluţia valorii de piaţă pe metru pătrat de suprafaţa utilă a proprietăţilor imobiliare rezidenţiale de tip apartament amplasat în bloc din Cluj-Napoca a cunoscut o scădere de 0,13%, în perioada 1 iulie 2017 - 30 iunie 2018, potrivit wall-street.ro.
Deşi poate părea nesemnificativă, acasta evoluţie este contrară tendinţei pozitive semnalata constant în anii anteriori, în care au existat creşteri şi de 10%. În acest context, Dana Ababei, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) apreciază că piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca a ajuns la un nivel de "suprasaturaţie", în care nici măcar angajaţii din sectorul IT nu îşi mai permit să cumpere apartamente sau să achite chiriile solicitate de către proprietari.
"Indicele imobiliar ANEVAR a evidenţiat o foarte uşoară scădere, în ultimele trimeste, a valorii apartamentelor din Cluj-Napoca. Nimeni nu s-a aşteptat! Prima dată ne-am gândit că este o eroare de calcul. Dar, probabil că piaţa din Cluj-Napoca a ajuns la un maxim şi nici angajaţii din sectorul IT nu îşi mai pot permite preţurile solicitate. Clujul este supraturat şi ceva se va întâmpla în perioada următoare în sensul stabilizării. Eu nu cred că va mai putea exista creştere la nivelu preţurilor pe metru pătrat la apartamente în Cluj-Napoca. Nu există atât de mulţi bani în piaţă pentru a putea plăti aceste preţuri", a declarat Dana Ababei.
Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lui iunie.