Chiriile au explodat în marile orașe din România. Ce fel de chiriași sunt refuzați de 90% dintre proprietari

Data actualizării: Data publicării:
bloc apartamente
Foto: Shutterstock

Piața chiriilor a explodat cu o lună înaintea începerii noului an universitar. Este momentul în care studenții revin în marile centre universitare, iar primii care profită de cererea în creștere sunt proprietarii de apartamente. Cer chirii mai mari chiar și cu 20 la sută. Ca să va faceți o idee, o garsonieră în Cluj Napoca poate fi închiriată cu 450 de euro, iar în București, cei interesați trebuie să scoată din buzunar cel putin 350 de euro, arată cele mai recente date.

Cristian plătește 600 de euro chirie pentru un apartament cu două camere din sudul Capitalei, dar s-ar muta oricând dacă ar găsi o variantă mai ieftină.

Cristian Dinișoaie: E un bloc mai vechi și arată ca un bloc din comunism.

Potrivit unui studiu imobiliar, 1 din 3 chiriași renunță la locuință pentru o reducere, iar începând cu anul de învățământ, chiriile vor crește cu cel puțin 10%, iar chiriașii vor căuta locuințe care sunt dotate cu centrale termice, au acces la transport public, magazine de cartier sau supermarketuri.

Specialiștii imobiliari spun că cererea va depăși oferta și în acest an, iar proprietarii ar putea crește chiriile și cu până la 20%.

Răzvan Muntean - director de agenție imobiliară: Această creștere artificială a prețului se va reflecta peste câteva luni, în momentul în care chiriașul se stabilizează și se uită în piață și vede că prețurile au început să scadă. Ce face chiriașul în acel moment? Ia decizia să plece. Ia decizia să plece spre 10%-20% mai mici pe piață.

Conform datelor unei platforme imobiliare, chiriașii sunt gata să dea cel mult 30% din venituri pentru o locuință și au nevoie de până la 5 vizionări ca să ia o decizie. Cele mai avantajoase chirii ar fi casele care au centrală proprie și sunt izolate termic. Asta înseamnă că, în sezonul de iarnă, factura pentru utilități va fi mai mică decât într-un bloc vechi.

Zina Epure - agent imobiliar: Vorbim despre un apartament mobilat, utilat. Chiria este de la 450-480 €. Are contorizare individuală cu centrală proprie. Plătești doar ceea ce consumi. Plătești 450 € chiria către proprietar, iar utilitățile ajung la undeva 200 €, ceea ce la un bloc nou nu vei depăși 100 €.

Aproape 90% dintre proprietari evită chiriașii care au animale de companie, iar 50% nu își doresc chiriași care nu au un venit stabil.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri