Carnea vândută online, în atenția autorităților. Avertismentul acestora pentru cumpărători

Data publicării:
Imagini cu porcit sacrificati pentru sarbatori
Carnea vândută online, în atenția autorităților.

În așteptarea Crăciunului, carnea de porc se află la loc de cinste pe lista de cumpărături a românilor. Din cauza scumpirilor, însă, tot mai mulți caută să o cumpere direct de la țărani, sau chiar de pe internet. Pe cât de avantajos este pentru producătorii locali, pe atât de periculos poate fi pentru sănătatea clienților, atrag atenția autoritățile.

Internetul este plin de anunțuri ale celor care vând carne de porc în această perioadă. Prețurile variază între 15 și 20 de lei pe kilogram.

Reporter: Aveți acte pentru sanitar-veterinar? Că e cu pesta porcină pericol acum.
Vânzător: Alea le scot, alea când veniți atunci, mă duc și le scot. Îs vaccinați, îs luați în evidență, nu-s la liber. Eu trebuie să-i scot de pe fișa mea matricolă după ce-i vând. Eu nu pot, că mă încarc cu ei acolo și acuma cu legea asta cu 5 porci ne-a dat în cap.

Specialiștii ne recomandă să fim precauți în această perioadă.

Flavius Nicoară, director DSV Timiș: Cumpărați doar din magazine autorizate, nu mai cumpărați de pe online, de la așa-zișii producători tradiționali. Toate acele produse nu sunt controlate sanitar-veterinar, nu știm nici măcar dacă s-a făcut trichina pe respectivele produse. Gâdiți-vă, imaginați-vă că cineva în bucătăria lui face cârnați, catlaboși și apoi îi vinde.

Dacă totuși vreți să cumpărați de la producătorii locali, cereți avizele și actele de conformitate.

Femeie: Cumpăr din supermarketuri, magazine unde e verificată.
Reporter: De ce? Vi se pare mai sigur?
Femeie: Mi se pare mai sigur, și să fim sinceri căutăm unde-i mai ieftin.

Bărbat: Nu, din piață de unde-i verificată bineînțeles că e mai sigur, nu?
Reporter: De ce nu cumpărați de pe internet?
Bărbat: Păi, nu prea am încredere, nu știu cum îl ține omul acasă.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare sunt în alertă în Timiș din cauza focarelor de pestă porcină și fac verificări inclusiv în mediul online.

Flavius Nicoară, director DSV Timiș: Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea oamului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Inclusiv în piețe sau supermarketuri, cei de la Direcția Sanitar Veterinară, monitorizează atent carnea de porc, dar și preparatele în toată această perioadă.

În Timiș încă sunt active două focare de pestă porcină africană la cel mai mare procesator de carne de porc din România.

Reporter: Mihai Vălușescu / Operator: Mihai Pop

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei