Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au controlat sute de magazine care comercializează produse înghețate, inclusiv înghețată, și au găsit nereguli grave care puneau în pericol sănătatea clienților. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de peste 2,5 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 12 - 23 august 2024 și au vizat 540 de operatori economici. Dintre aceștia, în cazul a 466 au fost constatate nereguli. A fost verificată o cantitate de peste 50 de tone de produse alimentare congelate, dintre care în jur de 34 de tone nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.
„De exemplu, inspectorii au găsit ambalaje care aveau acumulări de gheață, dar și ambalaje de pe care lipseau etichetele. În primul caz, acolo unde vorbim despre gheață, explicația este simplă: produsele fuseseră decongelate și apoi recongelate, un proces despre care se știe că este periculos pentru sănătate. În același timp, atunci când vorbim despre etichete, inspectorii au descoperit că lipseau etichete, iar unele care erau pe ambalaje erau incomplete. Vorbim despre etichete care ar fi trebuit să conțină informații despre alergenii din produsele verificate, respectiv ingredientele pe care produsele le conțineau.”, relatează Ana Micu, jurnalist Digi24
Inspectorii ANPC au aplicat 400 de amenzi cu o valoare totală care depășește suma de 2,5 milioane de lei, ca urmare a neregulilor constatate. De asemenea, inspectorii au aplicat și 130 de avertismente și au decis oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a peste 27 de tone de produse congelate, considerate de către aceștia improprii consumului uman.
"Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită", a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar al ANPC, conform Agerpres.
Editor : Ștefania Apostol