După criticile primite din partea Fondului Monetar Internaţional, Complexul Energetic Oltenia caută soluţii de reducere a cheltuielilor. După ce a dat afară 2.000 de angajaţi, acum a început procesul de închidere a unor mine. Prima care îşi va opri activitatea este cariera Peşteana Sud. Cu o vechime de 37 de ani, mina de suprafaţă producea anual 650.000 de tone de cărbune. Liderii de sindicat spun că nu înţeleg decizia. Mina are atât cheltuieli mici cu transportul cărbunelui, pentru că este aproape de Termocentrala Turceni, cât şi avantajul de a nu fi implicată în procese de expropriere.
„S-a făcut pompieristic, neluând de acolo utilul, adică cărbunele. Nu poţi să plăteşti terenuri, să faci exproprieri, să excavezi prima treaptă, iar treapta a doua, unde era cel mai important cărbune, să-l abandonezi. 300.000 de tone care s-au abandonat înseamnă 15 milioane de lei noi”, spune Dumitru Pârvulescu, lider de sindicat.
Însă conducerea Complexului Energetic Oltenia a dat de înţeles că rentabilitatea minei nu este suficient de mare cât să justifice cheltuielile de funcţionare.
„Este o economie şi este posibilitatea, în primul rând, să rezistăm pe piaţa de energie. Având în vedere noile inconveniente, piaţa de energie nu ne este favorabilă. Există o subvenţionare excesivă, discriminatorie pentru concurenţii noştri de pe piaţa de energie, iar această subvenţionare ne obligă să luăm anumite măsuri”, a spus Ion Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al CEO.
Cei 200 de angajaţi ai carierei Peşteana Sud nu îşi vor pierde locul de muncă, ci vor fi relocaţi la alte mine ale Complexului Energetic Oltenia. Au o situaţie mai bună decât cei 180 de colegi de breaslă de la Mina Băiţa, care riscă să îşi piardă locul de muncă după ce administratorul African Consolidated Resources şi-a pierdut licenţa de exploatare.
Ministerul Economiei a dat asigurări că mina va rămâne deschisă, iar Liviu Pop, Ministrul pentru Dialog Social, a declarat că revendicările angajaţilor de la Băiţa intraţi în greva foamei vor fi respectate.
La Complexul Energetic Oltenia nu s-a ajuns atât de departe. Însă chiar şi acolo angajaţii se tem că, deşi pentru moment locurile lor de muncă sunt asigurate, problemele ar putea apărea pe termen lung, mai ales dacă a început închiderea minelor.
„Dacă începe la o carieră, pe parcurs va începe şi la celelalte. Imi e teamă (că îmi pierd locul de muncă, n.r.), că mai am până la pensie şi am o vârstă, nu mă mai angajează nimeni de acum încolo”, spune un angajat.
Complexul Energetic Oltenia a înregistrat anul trecut pierderi de 160 de milioane de euro şi are datorii de peste 450 de milioane de euro. Pentru reorganizarea activităţii, conducerea va contracta cu un milion de euro o firmă de consultanţă.