În urma inspecţiilor pe care le-a făcut în ultima vreme, Fiscul a găsit nereguli la Carrefour şi Zentiva, scrie Economica.net, citând surse guvernamentale. Asta după ce Holzindustrie Schweighofer deja a recunoscut că trebuie să achite taxe din urmă.
Cei de la Carrefour sunt acuzaţi că ar fi ocolit taxe de 7,6 milioane de euro prin micşorarea artificială a profitului şi prin deduceri eronate de TVA. Potrivit surselor, lanţul de magazine ar fi încheiat contracte de servicii cu firma mamă fără să aibă documente justificative. Carrefour ar fi lucrat şi cu firme care erau de fapt inactive. Ar fi încheiat cu ele contracte care i-ar fi permis să îşi umfle cheltuielile şi să deducă taxa pe valoare adăugată.
La producătorul de medicamente generice Zentiva, Fiscul ar fi descoperit în contabilitate sume nedeclarate, care i-ar fi permis companiei să îşi micşoreze impozitele cu 7,3 milioane de euro. Iar la prelucrătorul de lemn Holzindustrie Schweighofer, Fiscul a descoperit deduceri de TVA de aproape nouă milioane de euro în urma unor tranzacţii suspecte. Cele trei companii ar urma să fie obligate să achite din urmă taxele pe care le-au evitat. Cei de la Zentiva nu au vrut să comenteze informaţiile apărute.
Carrefour a anuţat că respectă legislaţia din România şi că se află în discuţii cu Fiscul. Iar cei de la Schweighofer, au anunţat că vor achita obligaţiile de plată stabilite de autorităţi, dar în acelaşi timp vor contesta concluziile Fiscului. Iar această cale de atac o vor avea şi celelalte companii.
Dacă în cazul angrourilor, Fiscul a dat peste 4 mii de amenzi de peste 5 milioane de euro şi a confiscat bani şi mărfuri, controlul de la marile companii seamănă mai mult cu verificarea marilor averi. La primii zece milionari controlaţi, Fiscul a descoperit venituri nedeclarate de aproape 20 de milioane de euro pentru care au fost calculate taxe retroactive de 3 milioane de euro. Mai departe, Fiscul anunţă autorităţile penale dacă în urma controalelor se constată că banii au fost câştigaţi din infracţiuni.