Statul nu are nicio strategie de valorificare a gazelor extrase din Marea Neagră

Data publicării:
yacamant

Statul nu are nicio strategie de valorificare în economie a gazelor extrase din Marea Neagră. Cu toate astea, are printre cele mai mari taxe din Europa aplicate pe exploatarea resurselor, se plâng petroliştii. Aceştia au comandat un studiu pentru a arăta că redevenţele nu sunt printre cele mai mici din Europa, aşa cum îşi justifică guvernanţii majorarea taxării.

Zăcământul din Marea Neagră, estimat la 60 de miliarde de metri cubi de gaz, ar putea intra în exploatare peste doi ani, însă statul nu are nicio strategie de valorificare a acestei resurse în economia României. Singura destinaţie pare a fi exportul gazelor către alte ţări europene.

Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră: „

Situaţia preferabilă ar fi dacă prelucrăm gazele în ţara noastră şi exportăm produse finite făcute cu acele gaze, adică petrochimie, îngrăşăminte. O să fim un exportator de gaz, dar întrebarea este în ce formă exportăm gazele. Prelucrate sau cum vin din pământ. Toată lumea ştie să facă schimbări de la o zi la alta, să majorăm taxe cum dorim, dar ne întrebăm care va fi următorul pas”.

Daniel Apostol, secretar general ROPEPCA: „Vorbim de Marea Neagră de parcă ar fi a tuturor şi a nimănui. Ar trebui să privim potenţialul economic al Mării Negre cu mult mai multă înţelepciune”.

Pe de altă parte, statul taxează exagerat veniturile petroliştilor, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanţă.

În 2016 taxele plătite de companiile din România pentru resursele de gaze şi petrol exploatate, au fost de aproape 3 ori mai mari decât media europeană. În 2017 impozitarea s-a redus ca urmare a eliminării taxei pe stâlp, însă a rămas cu mult mai mare decât în majoritatea statelor europene.

Vlad Boeriu, director în cadrul unei companii de consultanţă: „În România odată avem redevenţa, care se calculează în funcţie de volumul de producţie şi este cuprinsă între 3,5-13%. În plus de asta avem impozitul suplimentar de 60% aplicat veniturilor obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze naturale, mai avem un impozit suplimentar de 0,5% pentru exploatarea petrolului brut”.

Companiile petroliere nu sunt de acord cu o taxare diferită pentru exploatarea hidrocarburilor pe mare şi pe uscat. Reprezentanţii producătorilor spun că este necesară o reducere a taxării pentru întreg sectorul, nu doar pentru exploatarea gazelor şi petrolului din mare. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Energiei nu ne-au răspuns în legătură cu strategia statului privind valorificarea acestor resurse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...