Doar două din zece companii, înfiinţate acum mai mult de 17 ani, mai sunt active şi astăzi. Jumătate din companiile nou înfiinţate mor, potrivit statisticilor, în mai puţin de 5 ani. Este o situaţie îngrijorătoare pentru mediul românesc de afaceri, atrag atenţia specialiştii.
Cristian Pandel a deschis în urmă cu 20 de ani o agenţie de turism. Era, pe atunci, un student la Drept cu mare pasiune pentru călătorii. A început afacerea cu un capital de 300 de dolari, într-un spaţiu la demisol pe care l-a aranjat împreună cu câţiva prieteni. A lucrat zi şi noapte la visul lui, şi nu de puţine ori a împărţit fluturaşi la metrou ca să găsească noi clienţi.
Cristian Pandel, antreprenor: „Să fii antreprenor în România nu este un lucru uşor. Primii cinci ani nici nu puteam să plătim chiria. Undeva la 10 ani, încă eram o agenţie foarte mică. Trebuie să sapi, exact ca un miner, şi să cauţi filonul de aur. În momentul în care l-ai găsit, începi să creşti”.
Astăzi deţine una dintre cele mai mari agenţii de turism din ţară, a cărei cifră de afaceri a fost în 2015 de aproape 250 de milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Peste 250.000 de români călătoresc annual prin compania sa, care s-a extins în 10 ţări.
Cristian Pandel, antreprenor: „Suntem unii dintre cei care plătesc cele mai multe taxe din domeniul nostru către statul român şi avem peste 400 de angajaţi”.
Însă puţini antreprenori au avut răbdarea şi tenacitatea lui Cristian. Doar 0,25 la sută dintre firmele care au rezistat până astăzi au capital românesc.
Mai puţin de 20.000 de firme înfiinţate înainte de anul 2000 au rezistat până în prezent. Companiile româneşti au, în medie, o durată de viaţă de 10 ani, o cifră de afaceri de 4 milioane de lei şi 20 de angajaţi.
Specialiştii spun că evoluţia este îngrijorătoare.
Iancu Guda, preşedinte AAFBR: „Anul 1990, cel mai reprezentativ pentru economia de piaţă românească, a înregistrat aproximativ 6000 de companii înregistrate în anul respectiv, din care doar 39 mai sunt astăzi în viaţă. Jumătate din ele nu au nicio activitate”.
Există mai multe motive, spun specialiştii. Taxele mari pe salarii, dar şi faptul că românii fac afaceri în interes personal. Conform datelor, patru din zece firme active sunt înfiinţate după 2011.
FOTO: INQUAM Octav Ganea