Oțelul românesc, protejat împotriva dumpingului din China
Comisia Europeană impune taxe la importurile de oțel din China. Una dintre companiile europene protejate astfel este ArcelorMittal, prezentă și în România.
Comisia Europeană (CE) a introdus taxe antidumping de până la 28,5% pentru anumite tipuri de oțel rezistente la coroziune din China, după ce în urma investigației lansate în urmă cu opt luni s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenții ilegale din partea autorităților de la Beijing, transmite Reuters.
Decizia CE vine în urma unei plângeri de la Asociația europeană a producătorilor de oțel, Eurofer, printre ai cărei membri se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp și Tata Steel Europe, informează Agerpres.ro.
Importurile de oțel rezistente la coroziune din China au urcat cu 45% anul acesta și reprezintă 51% din totalul importurilor UE pentru acest tip de produse, arată datele băncii de investiții Jefferies.
"Cum Voestalpine, Thyssenkrupp și ArcelorMittal au cea mai mare expunere la oțelul galvanizat (rezistent la coroziune), anunțul CE este un catalizator pozitiv pentru majorarea cotei pe piața internă și a marjei de profit", apreciază analiștii de la Jefferies.
Comisia Europeană consideră că taxele antidumping sunt necesare pentru a ajuta producătorii din cel puțin 15 state membre.
Taxele antidumping, care variază de la 17,2% până la 28,5%, vor afecta Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group și alte câteva companii.
În iunie, Comisia Europeană a introdus taxe antidumping de până la 35,9% pentru oțelul laminat la cald din China.
Cum își susțin chinezii producătorii
În condițiile în care Comisia Europeană stă cu lupa pe țările membre, atentă la orice mișcări care ar putea fi considerate ajutor de stat, China își susține puternic propriile companii. Executivul comunitar a efectuat o investigație în numele celor 28 de state membre și a descoperit că firmele chineze au beneficiat de împrumuturi preferențiale pe termen lung de la băncile de stat, de deduceri fiscale și dreptul de a folosi terenurile industriale.
În luna decembrie, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News