Economia creşte, dar companiile se comportă ca-n criză. O treime din business-ul românesc are restanţe la plata furnizorilor şi asta nu pentru că n-ar avea de unde să dea banii, ci fiindcă firmele se aşteaptă să nu fie nici ele plătite la timp. Sunt datorii în lanţ în mediul de afaceri, iar blocajul nu dispare în ciuda măsurilor prietenoase fiscal luate în ultimii ani. Problema de fond e incertitudinea. Companiile s-au adaptat la un mediu de afaceri capricios, unde orice bucurie durează puţin, relatează Digi24.
77 de mii de companii aveau la finele anului trecut restanţe la plata furnizorilor în valoare de peste 50 de miliarde de lei (Superimpose 52,8 miliarde lei ). Neplata la timp e un comportament înrădăcinat în economie, arată analiştii KeysFin.
Iar cele mai mari blocaje sunt în comerţ. Deşi 2016 a fost anul consumului iar firmele au încasat mai mulţi bani, nu au dat mai mulţi şi mai departe, către furnizori.
27 de mii de firme din comerţ aveau plăţi restante în decembrie, deci 35% din totalul companiilor rău-platnice din ţară.
Pe de-o parte e natura business-ului, pe de alta, experienţa unui mediu incert. Firmele s-au învăţat că trebuie să facă faţă unui eventual blocaj financiar, chiar dacă asta le provoacă un blocaj partenerilor. Cadrul în care operează fluctuează prea mult - de pildă pentru 2017, temperarea consumului este cea mai mare îngrijorare a firmelor româneşti iar statistica dovedeşte deja că efectele reducerilor de taxe au avut într-adevăr termen de valabilitate scurt.
Neplata, ca tactică de supravieţuire, e folosită şi-n domenii unde rulajul nu are o importanţă la fel de centrală ca-n comerţ. În industria prelucrătoare şi-n construcţii sunt alte 17.000 de firme cu restanţe la plata furnizorilor, dar probleme foarte mari sunt şi în transporturi, logistică, hoteluri şi restaurante.
Pentru o treime din businessul românesc amânarea unei plăţi e o asigurare că firma nu va rămâne descoperită în viitorul apropiat. Însă în unele cazuri furnizorii îşi primesc banii şi cu mai bine de opt luni întârziere.
Tradiţia neplăţii pare să nu dispară în ciuda faptului că economia a înregistrat creşteri solide în ultimii ani. Plăţile restante către furnizori sunt acum cu numai opt procente mai mici decât în urmă cu patru ani, când ieşirea din criză era proaspătă iar firmele erau poate excesiv de precaute.
Dacă în 2013 aveau de plătit din urmă 57,8 miliarde de lei, în 2015 abia ajungeau la 56,5 miliarde datorii către furnizori.
Contează mai puţin conjunctura economică de moment, cât contează riscurile care rămân în picioare indiferent de indicatorii statistici. Firmele s-au obişnuit ca afacerile să fie volatile, cadrul fiscal, schimbător, iar accesul la finanţare, mic. Sunt multe variabile şi puţin capital, ceea ce înseamnă că mediul privat e forţat să ţină cât mai tare de bani. Şi totuşi marile dureri de cap nu le dau firmele private.
Compania cu cele mai mari datorii din România este RADET. Regia are să le dea furnizorilor 3,3 miliarde de lei. Cât au toate companiile din top zece cei mai mari datornici la un loc.