Ultima ieşire a consilierului pe probleme economice al premierului a lovit din nou pe Bursa de la Bucureşti. A fost roşu pe toată linia după ce Darius Vâlcov a respins ideea modificării taxei pe lăcomie şi a risipit astfel orice speranţă a investitorilor în acţiunile băncilor. O chestiune importantă: declaraţia consilierului vine chiar într-un moment în care bursa creştea după prăbuşirile din ianuarie. "E a doua oară când Vâlcov prăbuşeşte acţiunile companiei bancare şi provoacă o nouă cădere pe bursă a băncilor", a spus, la Digi24 Ludovic Orban, liderul PNL.
Un adevărat roller coaster, aşa au descris investitorii de pe bursa de la noi ultima perioadă. După căderile de după anunţul taxei pe lăcomie, Piaţa de la Bucureşti a avut săptămâna trecută una dintre cele mai bune săptămâni din ultimi 9 ani.
Investitorii în acţiuni bancare au câştigat aproape 20 de procente iar bursa per total peste 7,5%. Până aseară! Când consilierul premierului a respins orice idee ca taxa pe activele bancare să nu mai fie aplicată. În piață exista o așteptare ca această taxă să fie modificată.
Banca Transilvania şi BRD, cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursa românească, s-au devalorizat astăzi cu peste 5 la sută sau altfel spus capitalizarea de piață a celor două bănci a scăzut cu peste 180 de milioane de euro.
Pentru un investitor obișnuit aceste oscilații sunt anormale, însă evoluțiile din ultimele două săptămâni au reprezentat o oportunitate foarte bună pentru speculatori. Iată și un exemplu: dacă cineva ar fi cumpărat 1.000 de acțiuni Banca Transilvania în deschiderea ședinței de tranzacționare de pe 1 februarie - adica înainte de săptămâna record - ar fi plătit 1.600 de lei pentru acest pachet. Dacă acesta ar fi decis să le vândă astăzi pe la prânz după primele semne de scădere ar fi marcat un profit de 240 de lei, adică un randament al investiției de peste 15 la sută în doar 10 zile.
„E a doua oară când Vâlcov prăbuşeşte acţiunile unor companii bancare şi provoacă o nouă cădere pe bursă a băncilor. Singura soluţie pe care o avem la dispoziţie e de a continua toate demersurile, am anunţat public că pregătim un material, care este în curs de finalizare, în care vom informa Comisia Europeană, o să venim cu argumente suplimentare, cu prevederi care considerăm că sunt încălcate.
Vom transmite informaţiile către CE în ansamblu, şi pe fiecare domeniu de activitate, către comisarul responsabil pe problema respectivă.
Nu exclud posibilitatea intrării în procedura de infringement sau atacarea unor prevederi la CJUE.
Privind dezbaterea la Parlament, după adoptarea bugetului, vom solicita procedura de urgenţă pentru a putea respinge această lege. Nu îmi pot imagina în afara nebuniei lui Dragnea, Vâlcov şi a altor oameni din acest cerc, că ar putea la nivelul Parlamentului să fie menţinute prevederi atât de ticăloase”, a declarat la Digi24 Ludovic Orban.