Economiştii le atrag însă atenţia să se intereseze de la început cât de mari sunt dobânzile, pentru că acestea se pot dovedi extrem de păguboase dacă nu sunt plătite la timp.
În luna decembrie, mai multe bănci au venit cu oferte promoţionale, cum nu se poate mai tentante - dobânzi sub 10 la sută la cardurile de credit şi chiar carduri de cumpărături în rate, fără dobândă, timp de un an. Şi totuşi, împrumuturi care sunt mai uşor de luat s-au dovedit a fi şi cele mai periculoase, avertizează brokerii de credite.
”S-a demonstrat că totdeauna persoanele împrumutate pe cardul de credit depăşesc perioada de graţie şi implicit ajung să plătească dobânzi serioase ulterior, astfel încât banca iese în câştig”, a spus Dragoş Nichifor, broker de credite.
Mihaela Marin este unul dintre clienţii băncilor care au luat credite de nevoi personale. A crezut că a făcut o afacere, dar ulterior nu a mai putut plăti ratele la timp. Totul a culminat atunci când recuperatorii i-au bătut la uşă. Acum are de platit chiar mai mult decât a luat.
„Omul mi-a trimis acasă o executare silită, dar în executarea silită dobânzile mult prea mari plus un comision de executare a judecătorului e vreo 30 de milioane, plus că aveam de plătit ce aveam şi-am ajuns de la 14.000 să plătesc 18.000 de lei”, a spus Mihaela Marin, clienta unei banci.
Asemenea experienţe i-a făcut mai precauţi pe cei care doreau să se împrumute.