Doar patru din zece persoane de peste 15 ani deţin un card bancar, indiferent că este unul de debit sau de credit. Până acum, băncile din România au emis peste 37 de milioane de carduri, însă mai sunt valide puţin peste o treime dintre ele.
Este o realitate care se explică mai degrabă prin obiceiurile culturale ale românilor. La noi, plata în numerar este preferată celei cu cardul, exact invers faţă de practica din Occident.
Stăm mult mai bine însă la capitolul conturilor curente: unul din trei români deţine un asemenea cont. Şi asta se explică prin faptul că un cont curent este necesar atât pentru deschiderea unui depozit, cât şi pentru a face un împrumut. Însă, şi la acest capitol, statisticile ne plasează în urma celor 15 ţări din Europa Centrală şi de Est, unde, în medie, una din două persoane deţine un cont curent.
Rezultatele sunt slabe per total în privinţa relaţiei românilor cu băncile. România figurează astfel la coada clasamentului regional. Numai unul din doi români este client al unei bănci. Înaintea noastră se află Bulgaria, cu 59% şi Polonia, cu 71%. Cel mai bine stă Slovenia, cu o pondere de 100%.