BUSINESS CLUB. Soluții pentru o țară dezindustrializată

Data publicării:
25032013 20industrie-56784

Privatizările eşuate, lipsa cererii pentru produsele industriale precum şi datoriile sufocante au închis o treime din unităţile de producţie din România.

Pe poarta fabricii Republica intrau înainte de 1989 peste 10.000 de salariaţi. Statul a încercat în două rânduri să privatizeze această fabrică. Prima dată a vândut-o către un consorţiu de firme ruseşti, care nu şi-a respectat contractul de privatizare. A doua oară, în 2008, a încercat să o vândă către o firmă indiană, care a luat tot utilajul de producţie de aici şi l-a mutat în India.

Exemple de acest gen se găsesc în toată ţara. Cele mai multe fabrici rămase în picioare au început deja disponibilizările. Pentru multe, unica salvare rămâne intrarea în insolvenţă. În această situaţie se găsesc combinatele Mechel, uzinele de prelucrare a cuprului sau combinatele din industria chimică. Au pus deja lacăt pe porţi fabricile cu tradiţie în producerea de locomotive, maşini, camioane şi tractoare. Din zecile de mii de oameni angajaţi cîndva acolo, mai lucrează acum doar cîţiva salariaţi, care se ocupă de întreţinere şi de lichidare. Restul şi-au pierdut locurile de muncă, odată cu închiderea uzinelor.

„În România s-au privatizat peste 7000 de fabrici. Ori, statistic, nu poţi evita erori. Fabricile mari care au acumulat datorii vor trece inevitabil printr-un proces de insolvenţă, altele, dacă se fac restructurări din timp, s-ar putea să scape de faza asta”, a spus Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării.

Planul de reindustrializare a ţării la care lucrează acum autorităţile ar putea să vizeze mai degrabă sectoarele IT şi design. De asemenea, modernizarea sistemului sanitar ar putea să creeze premise pentru revenirea în România a medicilor plecaţi peste hotare. Cel puţin asta consideră oamenii de afaceri, care nu văd cum ar putea guvernul să scoată din moarte clinică industria grea a ţării.

Guvernul încă nu a anunţat ce zone vor fi vizate în mod prioritar de acest plan de reindustrializare. Nu e stabilit, deocamdată, nici costul acestui program. Nu în ultimul rând, autorităţile mai trebuie să identifice şi surse de finanţare pentru acest plan - o variantă ar fi emiterea de titluri de stat către populaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...