Până una alta, 21 decembrie nu a fost decât sfârşitul unei perioade din calendarul mayaş şi începutul alteia, însă iată că marile companii au fructificat la maximum toată nebunia legată de sfârşitul lumii, transformând-o în bani peşin.
Sfârșitul lumii s-a dovedit un fals răsunător, dar peste toate rămân încasările făcute pe seama acestei spaime globale. Afacerile cu truse de prim-ajutor au prosperat, economia mondială primind un impuls din profeția vechilor mayași.
Încasările au fost uriașe pentru cei care au vândut articole folosite pentru supraviețuire. Începând de la obiecte care ajută la aprinderea focului, până la case și buncăre construite special pentru Apocalipsă, banii au curs fără ca nimeni să se gândească și la posibilitatea ca totul sa fie doar un fals, spun cei de la Fox News.
Mulți au plătit sume cuprinse între 200 și 500 de dolari pentru truse de prim-ajutor. Alții au încercat să se aprovizioneze pentru cât mai mult timp cu mâncare, medicamente și apă. Site-ul american cu obiecte de supraviețuire,firstaidglobal.com, a raportat o creștere cu 400 la sută a vânzărilor în această perioadă.
Cele mai vândute au fost generatoarele de curent, trusele de prim-ajutor, lanternele și trusele pentru hidratare. Mulți oameni au cumpărat astfel de produse fără să știe ce profeție a indicat ziua de 21 decembrie ca zi fatală pentru omenire. Hotelurile au avut și ele încasări mai mari decât în mod normal. Mulți oameni petrec ca și cum ziua de mâine nu ar mai fi. Mulți hotelieri americani au făcut o reducere de 50% la încă o zi de cazare care urmează sfârșitului lumii.
Mulți oameni s-au gândit că acum banii chiar nu mai contează, fiind nesăbuiți cu propriul buzunar. Perspectiva sfârșitului lumii a reprezentat o afacere profitabilă și pentru dezvoltatorii imobiliari care au vândut buncăre la prețuri cuprinse între câteva sute de mii de dolari si câteva milioane. Cele mai scumpe dintre acestea au fost construite la adâncimi mai mari de 60 de metri. În ciuda prețurilor exorbitante, aceste construcții s-au vândut ca pâinea caldă.
Majoritatea acestor construcții sunt dotate cu sere în care pot fi crescute legume, precum și bazine în care să fie practicată piscicultura. Garanția prevede cinci ani de zile de refugiu, fără ca locatarii să fie nevoiți să iasă la suprafață. Apartamentele sunt alimentate de generatoare care funcționează cu baterii.
Complexul are și sisteme avansate de securitate, pentru a ține eventualii supraviețuitori disperați la distanță. Ascensoarele nu funcționează decât recunoscând amprentele proprietarilor, iar intrările sunt protejate de garduri electrice, care pot fi setate la intensitatea necesară pentru a ucide intrușii.