Consorţiul format din Exxon Mobil, Shell şi Petrom a semnat un acord preliminar cu Ucraina pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifska, din Marea Neagră, aflat lângă blocul Neptun. Consorţiul include şi compania de stat ucraineană Nadra. Contractul final ar urma să fie semnat peste o lună, la Kiev, potrivit AFP.
Autorităţile ucrainene estimează că exploatarea perimetrului Skifska va da un randament de 8-10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Acest volum înseamnă peste jumătate din consumul anual al României. Anul trecut, consorţiul din care face parte Petrom cu o participaţie de 15 %, a fost declarat câştigător al licitaţiei pentru explorare în perimetrul ucrainean. La licitaţie au depus ofertă şi ruşii, prin compania petrolieră Lukoil. Consorţiul câştigător a promis că va face investiţii de 400 de milioane de dolari pentru explorările iniţiale şi că va plăti 325 de milioane de dolari la bugetul statului.
Pentru Ucraina, exploatarea gazelor din Marea Neagra înseamnă o distanţare de Rusia, ţară de care este dependentă din punct de vedere energetic. Importurile de gaz rusesc înseamnă circa 60 % din totalul consumului. Fricţiunile dintre Ucraina şi Rusia pe tema preţurilor la gaze s-au intensificat în ultimii ani, iar Kievul caută alternativă. Ucraina vrea să semneze în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pentru a câştiga acces la piaţa vestică. Autorităţile ucrainene au mai semnat cu Shell un acord de 10 miliarde de dolari pentru exploatarea gazelor de şist. La aceeaşi valoare ar putea ajunge şi investiţiile totale pentru dezvoltarea zăcământului din perimetrul Neptun, vecin cu Skifska, conform estimărilor Exxon Mobil.
Săpăturile făcute de gigantul petrolier împreună cu Petrom au indicat în blocul Neptun rezerve potenţiale de până la 84 de miliarde de metri cubi, suficiente pentru a acoperi consumul României vreme de şase ani. Dacă zăcământul va fi declarat comercial, zăcământul ar asigura independenţa energetică a României. Producţia ar putea începe abia spre sfârşitul deceniului. În prezent, România importă sub o treime din necesarul de gaze.