Un român care a luat un credit ipotecar în lei, pe o perioadă de 30 de ani, a plătit în vara acestui an o rată cu 200 de lei mai mare decât în luna septembrie.
Astfel, creditele în lei s-au ieftinit într-un ritm alert anul acesta, însă nu îndeajuns încât să concureze cu cele în monedă străină.
„Noi așa vedem o dezvoltare a creditului în lei, o aplatizare a dobânzii, o îmbunătățire și cam asta reflectă nivelul de dezvoltare a economiei și de competitivitate”, spune Mișu Negrițoiu, directorul unei bănci comerciale.
„Nu trebuie să ne așteptăm la scăderi spectaculoase din cauza costului riscului, suntem una dintre țările cu cel mai mare risc la nivel european”, a completat Daniela Bodîrcă, vicepreședintele unei bănci comerciale.
Și asta cu atât mai mult cu cât, spun bancherii, peste 21% din clienți au restanțe mai mari de 90 de zile la bănci. Creditele în lei au fost mult timp ocolite de clienți din cauza dobânzilor mari, astfel că, în prezent, 70% din împrumuturile de retail sunt în euro sau franci elvețieni.