BUSINESS CLUB. Cererea pentru terenuri creşte rapid

Data publicării:
teren casa

Însă preţurile au crescut foarte puţin. Deja era o supraofertă de terenuri în piaţa imobiliară şi, cu toată creşterea din ultimul an, cererea încă nu a ajuns la nivelul de dinaintea crizei. Însă înaintea crizei au fost şi dezechilibre. Specula cu terenuri rezidenţiale scăpase de sub control, dar a dispărut repede în momentul în care s-a prăbuşit cererea. Creșterea interesului pentru terenurile pe care urmează să fie ridicate locuințe este o veste bună mai ales pentru constructori, care ar putea să aibă mult de lucru în perioada următoare.

În unele orașe, numărul celor care caută un teren aproape că s-a triplat, arată un studiu imobiliare.net. În Iaşi, căutările de terenuri au crescut cu peste 180% în ultimul an. Totuși acest procent distorsionează imaginea pieţei. Cum în Iași cererea de terenuri a fost foarte mică în ultimii ani, această triplare a interesului nu îi ajută foarte mult pe vânzători. De aceea, prețul terenurilor de acolo a crescut cu doar 1% în ultimul an.

Asta în condițiile în care suprafețele aflate la vânzare acolo sunt foarte ieftine. Pornesc de la 8 euro pe metru pătrat. În Bucureşti terenurile sunt ceva mai scumpe, pornesc de la 45 de euro pe metrul pătrat, dar nu au avut o evoluție spectaculoasă a prețurilor, care au crescut cu doar 2% în ultimul an.

În schimb, cererea de terenuri în Capitală și în zonele limitrofe a crescut cu 78%, ceea ce ar putea provoca o creștere a prețurilor în perioada următoare. Sunt însă și orașe mari în care creșterea cererii a provocat și o creștere a prețurilor.

În Constanța terenurile pentru locuințe s-au scumpit cu aproape 30% în ultimul an, după o creștere a cererii cu aproape 60%. Cumpărătorii încearcă probabil să profite cât mai pot de prețurile relativ mici, care pornesc de la 20 de euro pe metru pătrat.

Într-o situație asemănătoare este Cluj-Napoca, unde căutările de terenuri au crescut cu 61% și prețul cu 10%. La popul opus sunt orașele în care piața imobiliară încă are probleme.

Brașovul este cel mai bun exemplu. A înregistrat o creștere a cererii mult sub celelalte orașe mari, de doar 18% și nu a reușit să țină pasul cu oferta. Aşa că preţul terenurilor braşovene a scăzut cu 11% în condiţiile în care oricum sunt ieftine. Pornesc de la doar 15 euro pe metrul pătrat. Evoluţia interesului pentru terenurile imobiliare este un nou semnal că piața imobiliară își pregătește revenirea. Însă un detaliu încă necunoscut este dacă toate aceste terenuri sunt cumpărate pentru construcții sau doar în scop speculativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
adrian_miulescu
Adrian Miulescu, managerul Institului Național de Recuperare: "Oamenii trebuie să se mobilizeze nu doar în...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...