Brexitul ne inversează trendul din comerțul exterior

Data publicării:
576c4e58682ccfa8eb3aff65 1

Ritmul de creştere a importurilor de mărfuri în România a încetinit puternic în luna iunie, până la 2,7% faţă de aceeaşi lună din 2015, astfel că a fost depăşit, pentru prima dată în ultimul an, de rata de creştere a exporturilor, arată datele preliminare publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit News.ro.

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în iunie cu 3,7% faţă de a şasea lună din 2015, până la 4,94 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 2,7%, la 5,64 miliarde euro. 

Iunie 2016 este prima lună după mai 2015 în care rata de creştere a exporturilor este mai mare decât ritmul de creştere a importurilor. 

În luna mai, exporturile au crescut cu 4,1% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, până la 4,67 miliarde euro, iar importurile s-au majorat cu 12,2%, la 5,65 miliarde euro, arată datele revizuite ale INS.

O posibilă explicație

Încetinirea puternică a importurilor României din iunie, până la o rată de creştere de 2,7%, poate fi pusă în legătură cu incertitudinile de după votul pro-Brexit, care au afectat deciziile de investiţii şi consum pe termen scurt, arată un raport publicat marţi de Banca Transilvania.

Datele preliminare publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că ritmul de creştere a importurilor de mărfuri în România a încetinit puternic în luna iunie, până la 2,7% faţă de aceeaşi lună din 2015, astfel că a fost depăşit, pentru prima dată în ultimul an, de rata de creştere a exporturilor.

"Importurile de bunuri au decelerat puternic, de la 12,2% an/an în mai la 2,7% an/an în iunie, la 5,6 miliarde euro, pe fondul incertitudinilor determinate de votul pro-Brexit, cu impact asupra deciziilor de investiţii şi de consum pe termen scurt", se arată în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în iunie cu 3,7% faţă de a şasea lună din 2015, până la 4,94 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 2,7%, la 5,64 miliarde euro.

Iunie 2016 este prima lună după mai 2015 în care rata de creştere a exporturilor este mai mare decât ritmul de creştere a importurilor.

Totuşi, analiştii Băncii Transilvania se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere a importurilor în următoarele luni.

"Pe termen mediu previzionăm o dinamică a importurilor totale (bunuri şi servicii) superioară ritmului de evoluţie a exporturilor totale. Conform scenariul macro-econometric central recent actualizat, în intervalul 2016-2018 exporturile şi importurile totale ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 5,5% respectiv 7,1%", se arată în raport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”