Analistul Nate Silver: 21 de state au trecut de partea lui Donald Trump în ultima lună

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris vs Donald Trump
Prognoza spune că în curând Trump ar putea prelua conducerea și pe național. Foto: Profimedia

Mediile sondajelor din 21 de state au evoluat în favoarea lui Donald Trump în ultima lună, potrivit modelului analistului Nate Silver, scrie Newsweek.

Conform modelului lui Silver, actualizat ultima dată duminică, Kamala Harris conduce în continuare la nivel național și în trei state-cheie, Michigan, Wisconsin și Nevada. Candidații sunt la egalitate în Pennsylvania, iar Trump conduce în Arizona, Georgia și Carolina de Nord.

Dar, în comparație cu sondajele agregate ale aceluiași model de acum o lună, aproape fiecare stat urmărit a evoluat ușor în favoarea lui Trump, inclusiv toate cele șapte state de luptă. Această creștere ușoară se poate observa și la nivel național.

Cea mai mare schimbare într-un stat-cheie, a fost în Michigan, unde Trump a schimbat avansul de 0,5 puncte pe care îl avea Kamala Harris la 1,9 puncte în favoare lui Trump, și asta doar în ultima lună.

Cine este Nate Silver

Nathaniel Read Silver (n. 13 ianuarie 1978) este un statistician, scriitor și jucător de poker american care analizează baseball-ul, baschetul și alegerile. Este fondatorul FiveThirtyEight, unde a deținut funcția de redactor-șef, alături de cea de corespondent special pentru ABC News, până în mai 2023.

Silver a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume de către Time în 2009, după ce un sistem de prognoză electorală dezvoltat de el a prezis cu succes rezultatele în patruzeci și nouă din cele cincizeci de state la alegerile prezidențiale din SUA din 2008. Sistemele sale ulterioare de prognoză electorală au prezis rezultatul alegerilor prezidențiale din 2012 și 2020 cu un grad ridicat de precizie. Modelul său bazat doar pe sondaje i-a oferit lui Donald Trump, câștigătorul final, doar 28,6% șanse de victorie în alegerile prezidențiale din 2016, deși acest procent a fost mai mare decât cel al oricărui alt concurent de prognoză.

Citește și

Planul UE pentru a-l combate pe Trump, dacă va câștiga alegerile din SUA: „Vom riposta rapid și vom lovi puternic” (Politico)

Trump ar putea în curând avea avans și pe „național”

Într-o postare pe X, Silver a scris că datele sugerează că modelul arată că în curând Trump ar putea prelua conducerea pe „național”.

„Avansul lui Harris în sondajele naționale a scăzut la 2,3 puncte de la un vârf de 3,5. Competiția rămâne una cu două tabere, dar am ajuns într-un punct în care putem fi destul de siguri că este vorba de o mișcare reală și nu de zgomot statistic”, a spus el.

În ciuda acestui avânt, dacă alegerile din noiembrie vor corespunde exact ultimelor previziuni ale lui Silver, Casa Albă va fi câștigată de oricare dintre candidați care va câștiga Pennsylvania și cele 19 voturi ale Colegiului Electoral. În prezent, candidații sunt aici la egalitate.

J. Wesley Leckrone, profesor de științe politice la Universitatea Widener, a declarat anterior pentru Newsweek că în Pennsylvania cursa este atât de strânsă încât, în cele din urmă, se va reduce la prezența la vot în rândul anumitor categorii demografice.

În acest context, miza este de a-i determina pe cei indeciși să voteze.

Leckrone a spus că Harris își concentrează eforturile în sud-estul Pennsylvaniei, unde a existat un vot anti-Trump semnificativ. „Campania lui Harris se concentrează în suburbiile din Philadelphia, încercând să-i convingă pe republicanii moderați care nu-l iubesc în mod deosebit pe Trump să voteze cu ea, mai degrabă decât să voteze pentru un al treilea partid. Se acordă multă atenție acestor republicani ezitanți”, a spus el.

Citește și

Reacția McDonald's după ce Donald Trump a servit faimoșii cartofi prăjiți americanilor: „Nu suntem roșii sau albaștri - suntem aurii”


Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri