Două teme importante au fost agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene, respectiv ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială şi capitalizarea EximBank şi CEC Bank, a anunţat miercuri seara ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
„Împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, am pus la punct ultimele detalii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor de producţie industrială, iniţiativă din cadrul programului "România Produce". Tot astăzi, am pus pe agenda discuţiilor şi capitalizarea EximBank şi CEC Bank, în condiţii de piaţă, pentru a le consolida capacitatea să sprijine proiectele strategice ale companiilor româneşti”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte prima temă, autorităţile române şi-au asumat să susţină producătorii din industria metalurgică şi din industria chimică, piloni ai producţiei industriale din România, aceştia confruntându-se cu provocări majore: consumul mare de energie şi nevoia urgentă de modernizare pentru a rămâne competitive, potrivit Agerpres.
„Comisia Europeană a mai autorizat astfel de scheme în Italia şi Cehia, care s-au dovedit de mare succes. Cu un buget de 5 miliarde de lei vrem să oferim sprijin financiar direct pentru electrificarea proceselor de producţie, utilizarea hidrogenului verde şi reducerea consumului de energie. Este o măsură practică, dar şi una de viziune. Fără acest sprijin, riscăm să pierdem investiţii şi să vedem cum alte ţări îşi transformă economiile. Mulţumesc partenerilor din echipa DG Competition pentru deschiderea cu care au primit această propunere”, a explicat Boloş.
În ceea ce priveşte capitalizarea celor două bănci, ministrul Finanţelor a precizat că „este un obiectiv important pentru noi să stimulăm competitivitatea firmelor româneşti pe pieţele internaţionale şi să încurajăm investiţiile în sectoarele cu potenţial de creştere”.
Editor : M.B.