Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat, joi, că vicepreședinta Comisiei Europene Henna Virkkunen a cerut companiei TikTok „să păstreze toate dovezile legate de alegerile din România” pentru a fi analizate. Comisia Europeană a decis să convoace pentru vineri, 6 decembrie, Consiliul european al coordonatorilor de servicii digitale pentru a analiza cu toţi coordonatorii de servicii digitale măsurile luate până acum.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis joi pe rețeaua socială Facebook că dovezile legate de alegerile din România, deținute de TikTok vor fi analizate de Comisia Europeană.
„Vicepreședinta Comisiei Europene pentru tehnologie, securitate și democrație, Henna Virkkunen, tocmai a anunțat că i-a cerut companiei TikTok să păstreze toate dovezile legate de alegerile din România pentru a permite o evaluare a situației din partea Comisiei Europene”, a transmis Siegfried Mureșan.
Acesta a subliniat că „Uniunea Europeană este unită în a apăra democrațiile noastre în fața amenințărilor din spațiul digital”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat și să luăm măsuri astfel încât democrațiile să nu mai fie atacate așa cum s-a întâmplat în cazul României în ultimele săptămâni”, a mai spus europarlamentarul PNL.
Comisia a emis un „ordin de reţinere” către TikTok, în conformitate cu DSA, ordonând platformei să îngheţe şi să conserve informaţiile legate de riscuri sistemice actuale sau previzibile pe care funcţionarea sa le-ar putea cauza proceselor electorale şi discursului civic în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.
Această măsură are ca scop păstrarea informaţiilor şi probelor disponibile în cazul unei investigaţii suplimentare a Comisiei asupra respectării obligaţiilor care îi revin platformei TikTok în conformitate cu prevederile DSA. '
„TikTok trebuie să conserve documentele şi informaţiile interne referitoare la proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi la modalitatea de tratare a riscului de manipulare intenţionată prin folosirea coordonată contrafăcută a serviciilor. Comisia dispune conservarea documentelor şi a informaţiilor legate de orice încălcare sistematică a termenilor de funcţionare a TikTok ce interzic folosirea funcţiilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platformă. Ordinul de reţinere priveşte alegerile naţionale din Uniunea Europeană de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025”, se arată în comunicatul CE.
Ordinul executivului comunitar urmează informaţiilor primite de Comisia Europeană în contextul alegerilor din România aflate în desfăşurare, printre care informaţii declasificate recent pentru a arăta interferenţa străină dinspre Rusia.
De asemenea, Comisia Europeană a decis să convoace pentru vineri, 6 decembrie, Consiliul european al coordonatorilor de servicii digitale (European Board for Digital Services Coordinators) pentru a analiza cu toţi coordonatorii de servicii digitale măsurile luate până acum în acest context şi modalitatea de a răspunde la dovezile în curs de apariţie, precum indicii potrivit cărora conturi din alte state membre au ţintit diaspora română.
În plus, Comisia adună probele disponibile în cadrul echipei informale operative privind crizele cibernetice (Cyber Crisis Task Force), ce include Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă, Europol şi Agenţia UE pentru securitate cibernetică (ENISA). Echipa operativă se află în legătură constantă cu autorităţile române pentru securitate cibernetică, se mai precizează în comunicatul transmis joi de CE.
Editor : M.I.