Firmele care au avut blocat contul de TVA îşi vor recupera banii pierduţi în perioada în care au fost suspectate de evaziune fiscală. Patronii spun că măsura vine târziu şi nu compensează pagubele pe care le-au suferit pentru că nu şi-au putut deduce taxa pe valoarea adăugată.
Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Au fost o mulţime de situaţii în care firmele şi-au pierdut acest cod de TVA, unele chiar nu au ştiut de această măsură. Sunt firme care au fost puse în dificultate, nu numai ele, dar şi partenerii lor comerciali... Venim în acest pachet de simplificare cu măsuri care să ajute firmele.”
Ministerul Finanţelor propune ca firmele să emită din nou facturi, dar cu TVA, pentru toate vânzările din perioada în care au avut codul anulat. Astfel, îşi pot recupera taxa pe care au plătit-o statului fără a avea posibilitatea să o încaseze de la clienţi. Numai că măsura nu le compensează pierderile de mii de euro, spun cei afectaţi.
Marius Focşa, patronul unei firme: „Noi nu am facturat deloc, am oprit complet facturarea, asta înseamnă că firma nu a încasat niciun fel de venit iar din totalul de 12 clienţi am pierdut 4 dintre cei mai mari.”
Florin Jianu, preşedintele Consilului IMM-urilor: „Cerem statului să nu mai amendeze întreprinzătorii fără să facă o măsură de prevenţie - pentru că am văzut majoritatea instituţiilor se transformă în instituţii strict de control, nu sunt şi instituţii de prevenţie.”
Din februarie 2015 şi până în august, ANAF a analizat peste 40 de mii de firme. Dintre acestea, 16 mii au fost considerate suspecte: 9.700 au fost respinse la înregistrarea codului de TVA, iar alte 6.500 s-au trezit că au acest cod anulat. Asta după ce Fiscul le-a evaluat în baza unui formular prin care sunt cerute multe detalii - de la studiile patronilor până la conturi şi planurile de afaceri.