Mulţi români au împrumutat bani de la bancă, dar s-au trezit apoi că în contractul de credit nu este explicat clar cum se calculează dobânda. Mai mult, un comision considerat abuziv a dispărut din contracte, cum cere legea, dar a apărut altul în locul lui.
„Comisionul de risc adesea a fost denumit drept comision de administrare”, spune avocatul Simona Lupu.
În plus, în perioada crizei s-a depreciat şi moneda naţională. Toate acestea au făcut ca ratele să crească. Unii clienţi nu le-au mai putut plăti şi chiar au fost executaţi silit. Banca Naţională a României sfătuieşte acum băncile să fie mai flexibile.
„Acest război între clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie pur şi simplu încheiat. Şi băncile trebuie să înţeleagă că au limite în a-şi câştiga venituri din altceva, din comisioane, comisioane care s-au dezvoltat aproape toate, au ajuns la limită”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
O bancă ar fi dispusă să transforme creditele la un curs de 2,5 lei pentru un franc, o variantă încă neconfirmată oficial. Şi asta în condiţiile în care astăzi moneda elveţiană valorează ,68 lei, dublu faţă de 2007, când au fost luate împrumuturile. Practic, cei care au credite vor plăti rate cu până la 30% mai mici. Totul depinde însă şi de calităţile lor de negociatori.
În prezent, peste 2.400 de români care au credite în franci elveţieni sunt în proces cu băncile. Mai mult, o singură firma de avocatură se ocupă de 2.000 de clienţi pentru cele 10 bănci principale care au clauze abuzive în contractele de credit.