În pofida rateurilor date de sistemul public de pensii, compensat în mod constant de la bugetul de stat și sursă a unor pensii foarte mici, costurile cu munca suportate de angajatorii din România sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, arată studiul ”Povara fiscală pe muncă” realizat de Institutul Economic Molinari (IEM) pentru acest an.
România are pentru forța de muncă o rată reală individuală a taxării de 47,62%, depășită doar de Belgia (56,9%), Austria (54,7%), Franța (57,53%), Germania (52,36%), Ungaria (54,1%), Grecia (51,48%) și Italia (50,13%). Rata reală a fost calculată prin raportarea sumei dintre TVA aplicat la o treime din venituri, contribuțiile sociale și impozitul pe venit plătite la salariul brut. Astfel un angajat român încasează în medie anual 3.758 de euro în condițiile în care un angajator din aceeași țară care înregistrează un cost anual cu forța de muncă de 7.175 de euro. Angajatul bulgar primește cu doar 50 de euro mai puțin, anume 3.500 de euro, însă patronul său are un cost mult mai mic decât cel român, de 5.927 euro. O situație aparte este cea a Danemarcei. Aici contribuțiile sociale sunt extrem de mici însă impozitarea veniturior este semnificativă, respectiv 35,7%.
IEM notează că nivelul contribuțiilor sociale în țările care practică impozitarea unică a veniturilor, precum România, este mai ridicat decât în țările în care veniturile se impozitează în trepte. În Bulgaria rata reală individuală de impozitare este 37,57%.