Tone de lână putrezesc prin casele şi depozitele crescătorilor de oi, pentru că preţul pe care îl oferă intermediarii este incredibil de mic. Numai tunsul oii este de patru ori mai scump. Centrele de colectare sunt puţine şi tone de lână se pierd an de an. Ca să rezolve problema, guverul propune o subvenţie pentru lâna vândută de crescători. Pentru fiecare kilogram de lână vândut, ar urma să primească un leu.
Ioan Mânjină din Hălchiu, județul Brașov, are o stână cu 1.200 de oi. Anul trecut, a cheltuit cu tunsul lor 3.500 de lei. A rămas cu cheltuiala şi cu 2.000 de kilograme de lână. Le are şi acum puse frumos, deoparte. Pur şi simplu, nu l-a lăsat inima să dea lâna la preţurile derizorii oferite de intermediari. Nu şi-ar fi acoperit nici tunsul!
„Eu am cerut 1,5 lei pe ţurcană şi 2 lei pe ţigaie măcar să ne dea; păi te luau cu 30-40 de bani, îţi mai faci de lucru cu ei, noroc bun!”, spune Ioan Mânjină.
Crescătorii de oi spun că, în toată ţara, mai sunt doar șapte centre de colectare a lânii, iar costurile de prelucrare sunt de patru ori mai mari decât preţul de valorificare. Aşa că afacerea nu mai este deloc rentabilă. Înainte, lâna ajungea la zeci de procesatori, care o vindeau peste graniţă sau la marile fabrici de îmbrăcăminte. În prezent, puţinele exporturi ajung în Turcia, iar preţul unui kilogram este cuprins între 50 de bani şi un leu.
„Efectul a 20 de ani, a 10 ani, ce s-a întâmplat, o vedem în sectorul ovin, cu o pierdere de 60 la sută a preţului de valorificare a produselor noastre”, spune Ionică Nechifor, președintele Romovis.
Crescătorii ar urma să primească cel mult 15.000 de euro, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii. Înseamnă că fiecare kilogram de lână colectat ar urma să fie subvenţionat cu un leu.
Condiţia este ca stâna să fie înregistrată oficial, iar crescătorii să demonstreze că prelucrează o cantitate de lână suficient de mare.
„Ministerul are în vedere și ca, începând din 2018, să înfiinţeze centre de colectare a acestui produs”, spune Georgeta Ujupan, director al Direcției Agricole Brașov.
Ciobanii cheltuiesc, în medie, 100 de lei pe iarnă pentru o singură oaie. Şi primesc o subvenţie de 24 de lei pe an.
Costuri:
Tunsul unei oi - 4 lei
1 kg de lână - 1 leu
Preţul oferit de intermediari - 40 de bani
Ajutor guvernamental - 1 leu/un kilogram de lână
max. 15.000 de euro/beneficiar
100 de lei - costuri de întreţinere
24 de lei - subvenţie/cap de oaie