„În Capitală există peste 3.400 de restaurante, cafenele şi baruri cu afaceri anuale declarate de aproape 2,5 miliarde de lei. În Centrul vechi sunt aproape 200 de localuri”, transmite corespondentul Digi24 Cristina Sbîrn.
La kilometrul zero al distracţiei din Bucureşti, barurile şi restaurante se închid şi se deschid la foc automat.
După o investiţie de peste 30.000 de euro, patronii unui bar ce se va deschide într-o săptămână speră să aibă ceva mai mult noroc decât cei de dinainte, care au dat faliment după doar doi ani. Mulţi oameni de afaceri care au pierdut banii sunt furioşi. Clienţii parcă vin la club să se odihnească.
„Se vine la terasă vara, se comandă o apă, o bere sau o cafea şi se stă trei ore, iar chiriile sunt aberante, sunt câteva mii de euro bune”, spune Oana, o fostă proprietară de bar în Centrul Vechi.
Chiriile pornesc de la 13 euro şi pot sări de 30 de euro metrul pătrat, în funcţie de amplasament. Un restaurant este scos la închiriere cu 6.000 de euro pe lună, iar ca să scape de el foştii proprietari înclud în preţ şi echipamentele din bucătărie şi bar.
Constantin Sebeşeanu, presedintele HORA: Chiria trebuie să fie până undeva până în maxim 15% din cheltuieli. În Centrul Vechi se ajunge chiar şi la 20-25-30%, ceea ce face ca pe termen lung business-ul să nu mai fie sustenabil. În primul an probabil undeva la 20% din unităţi se închid, dar cele mai multe se închid în perioada 1-3 ani.
În locul barurilor şi cafenelor care au tras obloanele în Centrul Vechi apar tot mai des magazine. Marile firme de îmbrăcăminte se arată tot mai interesaţi de zonă. După Adidas şi H&M şi turcii de la Kotton şi-ar putea deschide un magazin în zonă. Spaţiul l-au cumpărat încă de anul trecut, iar surse din piaţa spun că ar plătit 4 milioane şi jumătate de euro. Deocamdată, fie că vorbim de magazine de haine, bijuterii sau încălţăminte, retailul a ajuns să ocupe aproape un sfert din spaţiile comerciale din centrul Bucureştiului.