De 1 decembrie vom avea cea mai grandioasă paradă militară din câte s-au văzut până acum. Patru mii de militari vor defila pe sub Arcul de Triumf. Nu doar români, ci şi trupe ale partenerilor din NATO, dar şi militari din Republica Moldova. Ca de fiecare dată, toţii ochii vor fi atraşi de armament. TR 85 M1, tancul de bază al Armatei Române, poreclit Bizonul, va fi una dintre vedetele paradei. Muntele de oţel şi blindaj cântăreşte 50 de tone, dar poate dezvolta o viteză impresionantă: 60 de km pe oră. Modernizat în anii 2000, el este compatibil cu standardele NATO.
Tunurile lor distrug ţintele de lașase kilometri distanţă. Se apără de atacurile din aer cu o mitralieră de calibru mare. Pot înainta cu 60 de kilometri pe oră spre poziţiile inamice. Bizonii României luptă alături de armele mult mai avansate ale aliaţilor noştri. Şi nu ne fac de râs.
Tancul românesc este mândria forţelor terestre române.
Citește și ”Ce se ascunde în spatele mesajului SUA. Tillerson a aflat informații despre Dragnea chiar de la vârful PSD”
Militar: Este catalogat ca şi tanc mijlociu. Are trei, patru categorii de armament pe el.
Tunul tancului românesc poate lovi la aproape 6 kilometri distanţă. Mitraliera antiaerină apără vehicolul de luptă de elicoptere inamice, iar lansatoarele de grenade pot lovi simultan cu restul echipamentelor de luptă de la bord.
Arme:
- tun 100 mm
- mitralieră 7.62
- mitralieră antiaerină 12.7 mm
- lansator grenade 81 mm
Militar: Mecanicul conductor se află în faţă. Comandantul de tanc, sus pe turelă. Jos sub el este ochitorul şi în dreapta este încărcatorul.
Maşina de luptă a fost fabricată în România în anii 80. Apoi tancul a fost adus la standarde NATO şi modernizat în 1996. Nu de puţine ori tanchiştii români s-au antrenat cot la cot cu celebrele tancuri americane.
Tancul fabricat în România a fost şi vedeta unei emisiuni de profil a BBC.
Estimările specialiştilor arată că în acest moment armata are în dotare puţin peste 50 de astfel de arme grele, varianta modernizată.