Autoritățile statului s-au străduit prea puțin să informeze despre riscurile și avantajele schimbării furnizorului de electricitate, spune Răzvan Nicolescu, ministru al Energiei.
Autoritățile s-au străduit prea puțin să explice românilor cum modificările legislației adoptate pot ajuta românii să obțină facturi de electricitate cu până la un sfert mai mici. Avantajați de lipsa informației privitoare la schimbarea furnizorilor și a avantajelor și dezavantajelor ce rezultă de aici sunt marii furnizori, cei care livrează energia electrică și în prezent majorității românilor. Furnizorii au reușit să își mențină clienții, în pofida faptului că tarifele percepute sunt cu până la un sfert mai mari decât cele ale firmelor intrate pe piața energiei electrice.
De la 1 ianuarie s-a renunțat la componenta reglementată a prețului la electricitate, ținută sub control de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Până la 1 ianuarie, consumatorii casnici au plătit 10% energie la preț reglementat și 90% energie din piața liberă. De la 1 ianuarie 2018, piața este complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti prețuri reglementate (ținute sub control). Aceasta înseamnă că plătesc prețuri mai mari dacă rămân clienți ai FUI (Electrica, Enel, CEZ, E.On).
Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, crede că statul nu și-a făcut datoria de a informa consumatorii asupra noilor oportunități. ”De la 1 ianuarie ac. au dispărut preţurile reglementate la energie electrică. Peşte 85% din populaţia României este impactata de acest lucru. Autorităţile statului ar trebui să comunice mai mult în legătură cu beneficiile şi riscurile pieţei concurenţiale şi să explice ce înseamnă furnizor de ultimă instanţă. Oamenii nu au informaţiile necesare şi nu ştiu ce trebuie să facă în piaţa liberă, cum pot solicita oferte şi, mai ales, cum le pot compara. Un risc major pe care îl semnalez de ceva timp este ca statul a dat foarte uşor licenţe de furnizare. Statul trebuie să fie mai preocupat de protecţia consumatorilor, inclusiv punându-le la dispoziţie informaţiile necesare înţelegerii noii situaţii în care se află de la începutul anului. Mai este statul implicat în stabilirea preţurilor pentru peşte 85% din populaţia României? Dacă da, cum? Dacă nu mai este implicat, ce trebuie să facă aceste milioane de consumatori? Sunt întrebări care necesită un răspuns oficial” a scris el vineri pe pagina sa de pe un site de socializare.
În cazul consumatorilor dintr-un municipiu mare sunt 43 de firma care oferă tarife mai mici decât cele ale Electrica SA, companie care este Furnizor de Ultima Instanță, și doar 13 firme care percep tarife mai mari. Modificarea furnizorului nu înseamnă modificări aduse instalației electrice. Un comparator al tarifelor percepute de diferiți furnizori pe județe poate fi găsit aici.