O cercetătoare de la Universitatea din Copenhaga îşi foloseşte cunoştinţele de chimie pentru a obţine o îngheţată sănătoasă, dar la fel de gustoasă, fără grăsimile saturate care cresc colesterolul. Rezultatele de până acum vor fi testate de luna viitoare într-o fabrică de îngheţată. Noua tehnologie ar putea fi folosită şi la alte produse, precum frişca vegetală.
Grăsimile saturate nu sunt tocmai bune pentru sănătate, dar sunt cele care dau consistenţă îngheţatei. Nu este uşor să le înlocuieşti.
Merete Bogelund Munk, cercetătoare la Universitatea din Copenhaga: Grăsimile vegetale saturate sunt solide, precum vedeţi. Pot fi, de exemplu, ulei de cocos şi ulei de palmier. Ce încerc eu să fac este să fac îngheţată cu ulei lichid. Este importantă crearea unei structuri în îngheţată, pentru a o stabiliza. Transformăm uleiul lichid în grăsime solidă adăugând molecule pentru a-i da structură.
Cercetătoarea spune că se gândeşte la formule care să aducă şi mai multe beneficii pentru sănătate.
Merete Bogelund Munk: Există o preocupare mare pentru o hrană bogată în proteine. Ar fi ideal să înlocuim grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate, iar agentul care conferă structură uleiului să fie o proteină.
Beneficiile înlocuirii uleiurilor produse în zone tropicale ar putea avea avantaje şi pentru mediu. Cel puţin în cazul uleiului de palmier, ingredient ieftin folosit la scară largă, pentru că producerea lui este considerată o adevărată catastrofă pentru mediu. Milioane de hectare de pădure au fost defrişate pentru a fi înlocuite de culturi şi habitatele animalelor au fost distruse.