REZULTATELE FINALE BAC 2018, după contestaţii, au fost publicate pe Edu.ro

Data actualizării: Data publicării:
rezultate bacalaureat 2019
Foto: Agerpres

Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2018, sesiunea iunie-iulie, au fost anunțate luni, când elevii care au depus contestații după afișarea primelor rezultate BAC 2018 au aflat dacă au primit notă mai mare. Notele finale au fost publicate pe Edu.ro.

rezultate bacalaureat 2019
Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 15:00 Rata de promovare la Bacalaureat 2018, după prima sesiune, crește cu două procente și ajunge la 69,7 la sută, în urma rezolvării contestațiilor. Detalii, aici. 

Clujul deține supremația la capitolul ratei de promovare (opt din zece elevi au promovat), peste media țării, în timp ce Ilfovul este cu mult sub media țării. (mai puțin de patru din 10 candidați au promovat). Harta reușitei de promovare, pe județe (clic pe hartă pentru a mări imaginea):

rata promovare bac harta finala
rata promovare bac harta finala

În medie, după reevaluarea lucrărilor contestate, notele au fost modificate cu până la 0,5 puncte. Astfel, în cele mai multe dintre cazuri (peste 35%), notele au crescut cu până la 0,5 puncte. În aproximativ 20% dintre cazuri, după contestații, notele au scăzut cu până la 0,5 puncte.

Din totalul celor 136.866 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 123.619 candidaţi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 117 candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Citiți și: 

REZULTATE FINALE BAC 2018. Cât au luat după contestații fiul ministrului Viorel Ilie și fiica lui Emil Boc

Bacalaureat 2018. Unui elev i-a crescut nota de la 2,50 la 9,50 după contestații

Înscrierea candidaților pentru a doua sesiune se va derula între 10 și 13 iulie. Candidații care promovează examenele de corigențe se pot înscrie în data de 27 iulie.

Probele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2018 se vor desfășura între 20 august și 31 august.

ACTUALIZARE 10:12. Rezultatele finale au fost publicate. 

Rezultatele finale la BAC 2018 sunt disponibile la acest link: http://bacalaureat.edu.ro/ unde puteți vedea rezultatele finale pe județe, pe licee sau pe medii.

Potrivit rezultatelor finale după prima sesiune de BAC 2018, numărul mediilor de 10 în întreaga țară a crescut de la 104 la 132. Din acest total, 22 de medii 10 la Bacalaureat au fost obținute de elevi din București, ceea ce înseamnă că cinci dintre elevii care au făcut contestație au primit notă maximă.

Citiți și:  Elevii cu media 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat primesc bani de la Guvern

Cât costă facultatea la stat

Povestea unui învingător. Băiatul cu autism din Dorohoi care vrea să dea la Psihologie

Goana după un loc la Medicină


De obicei, notele se afișează în jurul prânzului.

Contestații

Sunt peste 44.000 de elevi în întreaga țară care așteaptă să vadă rezultatele după ce au depus contestații.

Așteptate cu emoție de absolvenții de liceu, notele la bacalaureat sunt cu atât mai importante cu cât cântăresc mult la admiterea în învățământul superior, mai ales la acele profiluri unde nu se organizează concurs pentru intrarea la facultate.

Potrivit Ministerului Educaţiei, au fost 44.401 lucrări contestate, dintr-un total de 361.919 lucrări.  Comparativ cu BAC 2017, anul acesta au fost cu aproximativ 2.000 mai multe lucrări contestate.

Cele mai multe contestaţii au fost făcute la proba de Limba şi literatura română: 18.705, dintr-un total de 118.113, în timp ce la limba maternă 496 de candidaţi din 5. 970 au depus contestaţii.

În ceea ce priveşte proba obligatorie a profilului, respectiv matematică sau istorie, au fost depuse 13.542 de contestaţii din 118.269 de lucrări, iar la proba la alegere, 11.658 de lucrări au fost contestate din 119.567.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii”. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Citiți și: REZULTATE BAC 2018. Reacțiile elevilor și părinților

Rată de promovare

După afișarea primelor rezultate la BAC 2018,  o treime dintre candidaţi au picat examenul de bacalaureat. Rezultatele au fost afişate în 4 iulie de edu.ro, iar rata de promovare - media pe țară - a fost de 67,7 la sută, cu câteva procente mai scăzută față de anul trecut, când era de 71,4 la sută înainte de rezolvarea contestațiilor. De obicei, după rezolvarea contestațiilor și publicarea rezultatelor finale la examenul de bacalaureat, rata de promovare mai crește.

Citiți și: REZULTATE BAC 2018. O treime dintre candidați au picat. Județe fruntașe și județe codașe

Rata de promovare la bacalaureat a crescut, anul trecut, după rezolvarea celor 42.215 de contestaţii, de la 71,4% la 72,9%.

Citiți și: REZULTATE BAC 2018. Notele ruşinoase obţinute de fiul unui ministru

S-ar putea înregistra, de asemenea, mai multe medii de 10 după rezolvarea contestațiilor. După publicarea rezultatelor preliminare la BAC 2018, au fost 104 medii de 10, în întreaga țară, în timp ce anul trecut au fost 97 de medii de 10, înainte de contestații. Dintre aceste 104 medii maxime, 17 au fost obținute de elevi care învață la licee din Capitală.

Citiți și:  REZULTATE BAC 2018. Liceul din București cu cele mai multe medii de 10

Ce planuri de viitor are un elev care a luat 10 la Bac, după ce a absolvit liceul cu 10 pe linie

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat 2018 au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Citiți și: Bac 2018 | Rată de promovare 0 la un liceu în care s-au investit 6 milioane de euro

În comuna primarului fără Bac, niciun elev nu a reușit să promoveze examenul de la sfârșitul liceului

Rezultate BAC 2018. Condamnată de instanţă să îşi dea bacalaureatul. Decizie inedită la Cluj

În premieră, anul acesta probele orale ale examenului de BAC 2018, sesiunea iunie-iulie, au fost susţinute de elevi în luna februarie.

Ca în fiecare an, și la BAC 2018 au fost controverse. Anul acesta, proba care a stârnit discuții a fost cea de informatică. Un enunţ incomplet le-a dat bătăi de cap celor care au dat testul. Olimpicii au răspuns corect, dar, paradoxal, soluţia nu a fost acceptată, pentru că... nu era ca în baremul de corectare. În faţa valului de reclamaţii, Ministerul Educației a schimbat grila de evaluare, ca să fie punctată şi varianta la care nu se gândiseră profesorii. Citiți detalii aici:  BAC 2018. Candidații mai deștepți decât baremul.Ce spune Ministerul Educației.

Sesiunea a doua BAC 2018. Calendar

Absolvenții care nu au luat notă de trecere la BAC 2018 sau nu s-au prezentat la prima sesiune mai au o șansă la sesiunea din august-septembrie a Bacalaureatului 2018.

Înscrierile pentru a doua sesiune (așa-numitul Bacalaureat de toamnă) se fac în perioada 10-13 iulie, iar în 27 iulie se pot înscrie candidații care au promovat examenele de corigențe.

Prima probă scrisă, la limba și literatura română, are loc la 20 august, iar în următoarele trei zile au loc testele scrise la limba și literatura maternă, proba obligatorie a profilului și proba la alegere a profilului și specializării, respectiv.

Apoi, din 24 august încep probele de testare a competențelor, ultima fiind programată la 31 august. Rezultatele preliminare se afișează la 1 septembrie 2018, imediat se depun contestațiile, iar în 6 septembrie se vor afla notele finale.

Iată calendarul sesiunii a doua a Bacalaureatului 2018:

Citiți și alte materiale pe tema Bacalaureatului:

Ce ar putea învăța România din exemplul francez de reformă a educației?

BAC-ul și remunerația după... competențe. Adevărata rată de promovare e de 22 la sută (comentariu Business Club)

„Fenomenul Brăila” sau cum se crește „hoțește” nota de promovare la evaluările naționale sau bacalaureat

Cum putem transforma învățământul din România într-un model de succes? Bacalaureatul britanic vs. bacalaureatul românesc

CTP spune că numai românii cu bacalaureatul luat ar trebui să aibă drept de vot

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”