Val de fraude cu video deepfake. Companii mari sau persoane cunoscute apar în reclame false la investiții care promit câștiguri uriașe

Data publicării:
plata online cu cardul la un laptop
Foto: Profimedia Images

Poliţia Română atrage atenţia asupra unui nou tip de fraudă în domeniul investiţiilor. Pe platformele de socializare apar reclame la servicii de investiţii financiare care folosesc fie numele unor companii cunoscute, fie pe cele ale unor personalităţi şi promit câştiguri mari pentru investiţii relativ mici, cu condiţia ca investitorii să instaleze pe device programe care permit controlul de la distanţă. Poliţiştii atrag atenţia celor interesaţi să investească să nu instaleze astfel de programe pe computer, tabletă sau telefon.

Poliţia Română anunţă că a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii, scrie News.ro

„Din sesizările primite de Poliţia Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare, postări ce conţin reclame cu privire la servicii de investiţii financiare. Pentru a crea credibilitate, aceştia fie folosesc denumirea unor companii româneşti cunoscute, fie creează conţinut media fictiv – videofilmări ale unor persoanlităţi cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Inspectoratul de Poliţia Judeţean Prahova.

Cum funcționează înșelătoria

Schema folosită de către persoanele sau entităţile care utilizează această metodă este simplă: cei interesaţi să investească sunt redirecţionaţi către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. În continuare, sunt contactaţi telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât româneşti, cât şi din Marea Britanie.

„Autorii, după discuţii repetate, reuşesc, să convingă victimele să «investească» iniţial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiţii online, special create în acest scop. În multe situaţii, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.), aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), prin care aceştia capătă control total al acelor dispozitive”, precizează poliţiştii.

Aceştia atrag atenţia că, având control asupra dispozitivului victimei, autorii au acces şi la aplicaţiile bancare ale acestuia şi transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă. Poliţiştii mai transmit că, în condiţiile în care victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...