Ministrul Digitalizării: Colegii mei au transmis către Meta şi TikTok să stabilească dacă există conturi false legate de Mircea Geoană

Data publicării:
bogdan ivan la o sedinta
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării şi Digitalizării. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că structura din minister care se ocupă de canalul Nofake, dedicat sesizărilor privind conținut manipulat (deepfake), a primit sesizări din partea unor persoane fizice care au solicitat să se verifice dacă pe conturi asociate campaniei lui Mircea Geoană sunt folosite instrumente care contravin regulilor şi standardelor platformelor de socializare Meta şi TikTok.

„Pe canalul Nofake pe care-l avem la dispoziţia ministerului, pentru toţi cei care vor să sesizeze nereguli în această perioadă pentru tot ce înseamnă platforme online, au primit nişte solicitări care au fost trimise mai departe platformelor, pentru a vedea dacă, cu adevărat, există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparentă a tot ce înseamnă reţele de socializare. Avem în momentul de faţă creată o structură la nivelul ministerului care este responsabilă de acel canal Nofake, valabil încă din primăvara acestui an, prin care cetăţenii români să sesizeze scam-uri, nerespectarea legislaţiei în privinţa drepturilor online, nerespectarea AI ACT, Digital Services Act sau practici neconcurenţiale şi incorecte pe reţele de socializare”, a afirmat Bogdan Ivan miercuri, în ședința de guvern, potrivit Agerpres.

El a precizat că sesizările au fost făcute de persoane fizice, cu referire la campania lui Mircea Geoană.

„Au fost primite nişte sesizări din partea unor persoane fizice care au solicitat să fie verificat dacă respectivele conturi asociate campaniei unui candidat la funcţia de preşedinte al României folosesc instrumente care contravin ceea ce înseamnă regulă şi standardele platformelor de socializare, Meta şi TikTok. Colegii mei m-au informat că este vorba despre solicitări referitoare la candidatul Mircea Geoană. În urma acelor sesizări, colegii mei au transmis mai departe către platforme, Meta şi TikTok, să stabilească dacă, din punct de vedere tehnic, există astfel de conturi de false, care să promoveze un candidat sau altul. (...) Măsurile sunt deja luate, colegii mei au primit acele sesizări, automat nu trebuia să intervin eu, le-au preluat şi le-au transmis mai departe”, a mai declarat Ivan.

„Premierul nu mi-a semnalat”

Ministrul a subliniat că nu el face verificările în cazul Geoană.

„Nu stau eu să fac verificările, vă spun la modul foarte transparent. De fiecare dată, dacă există orice solicitare de a verifica, de la Bogdan Ivan până la oricine altcineva, o platformă, în secunda doi colegii transmit mai departe către platforme aceste sesizări. Este o reglementare legală care este bazată pe legislaţia europeană (...) prin care toate entităţile responsabile de la Autoritatea Electorală Permanentă până la Biroul Electoral Central, până la INCID sau ANCOM sunt responsabile ca în secunda doi să transmită către platforme aceste solicitări, care vor fi prioritizate, care vor fi analizate tehnic de către operatori umani din partea platformelor. E o procedură standard în cazul oricărei persoane din România, în cazul oricărei potenţiale reţele de scam-uri. Ce e foarte clar: cine nu respectă regulile şi încalcă regulile legale şi cele ale platformelor va suporta consecinţele, e foarte clar”, a subliniat Ivan.

Ministrul a precizat că nu premierul Marcel Ciolacu i-a semnalat aceste aspecte, fiind întrebat în acest sens.

„Premierul nu mi-a semnalat, am citit şi eu în presă, am avut alte discuţii astăzi cu premierul, noi tocmai semnăm un contract de 128 de milioane de euro din bani europeni, semnăm un alt proiect extrem de important referitor la voucherele de inovare, nu am avut o discuţie cu premierul”, a arătat Ivan.

Pe aceeaşi temă, premierul Marcel Ciolacu a precizat înaintea şedinţei de guvern că există anumite informaţii despre o clădire în Bucureşti unde funcţionează „o fermă de troli” care activează în favoarea lui Mircea Geoană şi că autorităţile în drept ar trebui să verifice aceste aspecte.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri, la Digi24, că nu a primit nicio solicitare oficială legată de activitatea vreunei ferme de boţi în România. Șeful AEP afirmă că a luat legătura cu alte autorități pentru mai multe informaţii în legătură cu acest subiect.

Citește și: Lasconi l-a acuzat pe Geoană, cu poze, că s-a întâlnit cu „creierul israelian al dezinformării”. Cum a răspuns candidatul independent

EXCLUSIV Tal Hanan, israelianul care se află în centrul scandalului Geoană-Lasconi: „Am fost în România. Nu discut despre clienți”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Clădirea uriașă din România, construită la comanda lui Ceaușescu, de care s-a ales praful: "O ruină"
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Puterea transformatoare a machiajului sau operații estetice? Cum s-a schimbat fața lui Lady Gaga de-a lungul...
Film Now
Channing Tatum și Zoë Kravitz s-au despărțit. Cei doi actori și-au anulat logodna după trei ani de relație
Adevarul
România, țară cu drumuri proaste încă din secolul al XVIII-lea. „Eşti târât prin bălţi şi râuleţe, tufişuri...
Newsweek
Creștere de pensie de 1.300 lei anunțată de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii acești bani?
Digi FM
Valentina Pelinel, dezvăluiri despre căsnicia cu Cristi Borcea: „Noi încercăm să ne bucurăm unul de altul în...
Digi World
Cum să scapi de coșmaruri și care sunt simbolurile din spatele viselor urâte. Dacă visezi că pici în gol...
Digi Animal World
Cum arată „păianjenii păun” de aproape. Sunt minusculi, dar sunt considerați cei mai frumoși păianjeni din...
Film Now
"Sunt îndrăgostit nebunește de ea". Liam Neeson și declarația care i-a uimit pe fani, după ce a filmat cu...
UTV
(FOTO) Vezi cine este influencerita alaturi de care a fost surprins Mario Fresh plecand din club