Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunţat luni că 7 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani din Kenya, Somalia şi Etiopia sunt subnutriţi şi peste 1,9 milioane riscă să moară, relatează dpa.
"Copiii din Cornul Africii trec printr-o criză fără precedent la scară largă, fiind afectaţi de foamete, strămutare, deficit de apă şi insecuritate", afirmă UNICEF într-un comunicat.
Regiunea a fost lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimii 40 de ani, urmată de inundaţii severe în unele zone. Persoanele vulnerabile şi-au pierdut mijloacele de existenţă şi au fost forţate să-şi părăsească casele în căutare de hrană şi apă, notează Agerpres.
"Această criză i-a lipsit pe copii de condiţiile esenţiale ale copilăriei - să aibă suficientă hrană, o locuinţă, apă potabilă şi să meargă la şcoală", a declarat Mohamed Fall, director regional al UNICEF pentru Africa de Est şi de Sud.
Oficialul a declarat că, deşi ploile recente au adus o îmbunătăţire a situaţiei în urma secetei prelungite, ele au provocat şi inundaţii cu efecte devastatoare.
La fel ca distrugerea infrastructurii, bolile transmisibile predomină. "Actualul focar de holeră se numără printre cele mai lungi focare înregistrate vreodată în Etiopia", a spus Fall, adăugând că recuperarea după astfel de dezastre nu poate avea loc peste noapte.
În plus, preţurile alimentelor rămân ridicate în regiune. Potrivit UNICEF, 23 de milioane de persoane se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută în Etiopia, Kenya şi Somalia, iar numărul copiilor cu malnutriţie severă care au nevoie de tratament este în creştere.
"Cu ciclurile meteorologice extreme pe care le vedem astăzi în Cornul Africii, următoarea criză poate lovi înainte ca familiile şi copiii să fi avut o şansă de recuperare", a spus Fall, făcând apel la ajutor din partea comunităţii internaţionale.
Editor : M.D.B.