După un an la Palatul Victoria, Dacian Cioloş se declară mulţumit. Vorbeşte despre creşterea economică şi despre măsurile care, spune el, au dus la crearea de noi locuri de muncă.
„Creșterea economică a fost de undeva de peste 4%. Anul acesta s-au creat peste 150.000 de locuri de muncă, mai mult decât anul trecut”, a spus Dacian Cioloș.
„Șomajul a scăzut de la 6 și ceva la sută la circa 4 și ceva la sută. Și în sectorul privat salariile cresc, - pentru că erau întrebări din mediul politic: unde e creșterea economică în buzunarul românilor -, e în acea creștere de 13% a salariului mediu pe economie”, a adăugat premierul.
Dacian Cioloș și-a prezentat bilanțul într-un document de 25 de pagini. Principalele teme pe care premierul spune că le-a urmărit în deciziile luate sunt transparența și reducerea birocrației.
Este vorba despre redefinirea criteriilor de selecţie în companile de stat, lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro pentru cheltuieli bugetare, publicarea contractelor de achiziţii pentru programele europene sau operaţionalizarea Registrului Unic al Transparenţelor Intereselor.
La capitolul reducerea birocrației sunt enumerate plata taxelor cu cardul, transmiterea prin poştă electronică spre ANAF a adeverinţelor de venit şi primirea, prin aceeaşi modalitate, a certificatelor de atestare fiscală si renunţarea la copiile legalizate.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Din punct de vedere economic, premierul vorbește despre eliminarea discrepanțelor dintre salarii, majorarea cu 90% a lefurilor pe gărzi pentru medici sau majorarea punctului de pensie. De asemenea, șomajul a scăzut cu 100.000 de persoane și a crescut cu 3,4% numărul de salariaţi din economie.
Bilanțul punctează deficitul bugetar ținut încă sub control , la 0,5% din PIB, şi creşterea economică de 5,2% în primul semestru. Dacian Cioloș amintește de deblocarea unor lucrări pentru drumuri, strategia energetică făcută până în 2030 şi noua schemă de ajutor pentru marii investitori şi pentru IMM-uri. În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit, iar investiţiile străine au crescut cu 11% în nouă luni.