SpaceX se pregătește de lansarea misiunii de salvare a astronauților Suni Williams și Butch Wilmore blocați în spațiu

Data publicării:
Suni Williams și Butch Wilmore
Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore au susținut o conferință de presă de pe Stația Spațială Internațională (ISS) pe 13 septembrie 2024. Sursa foto: Profimedia Images

O misiune SpaceX care urmează să își înceapă zborul sâmbătă își propune să aducă înapoi acasă astronauții care au zburat în spațiu cu capsula Boeing Starliner. Suni Williams și Butch Wilmore au rămas blocați pe Stația Spațială Internațională cu peste 100 de zile mai mult decât se aștepta, conform CNN.

Misiunea, numită Crew-9, este pe cale să decoleze de la ora 20,17, ora României, sâmbătă, de la Cape Canaveral din Florida. NASA va transmite evenimentul în direct pe site-ul său web.

Agenția spațială a amânat anterior încercarea de lansare de joi, trimiând nava spațială înapoi în hangar, în timp ce uraganul Helene amenința Florida și alte părți din sud-estul Statelor Unite. Echipele misiunii resetează totul la rampa de lansare după ce pericolul a trecut.

O fereastră de lansare de rezervă este, de asemenea, setată pentru duminică, ora 19,54 (ora României), dacă vor fi probleme meteorologice sau tehnice la încercarea de sâmbătă.

Spre deosebire de alte călătorii de rutină care transportă astronauți către și de la stația spațială în cadrul Programului de echipaj comercial al NASA – dintre care SpaceX a lansat deja opt – la plecarea acestei misiuni vor fi doar doi membri ai echipajului în loc de patru: astronautul NASA Nick Hague și cosmonautul Roscosmos Aleksandr Gorbunov.

Alte două locuri vor fi goale, rezervate pentru ca Williams și Wilmore să le ocupe în zborul de întoarcere al navei spațiale în 2025.

Configurația face parte dintr-un plan ad-hoc pe care NASA a ales să-l implementeze la sfârșitul lunii august, după ce agenția spațială a considerat capsula Starliner prea riscantă pentru a se întoarce cu Williams și Wilmore. Cei doi au plecat cu Starliner la Stația Spațială Internațională la începutul lunii iunie pentru ceea ce era de așteptat să fie un zbor de testare de aproximativ o săptămână.

Williams și Wilmore au urmărit pe 6 septembrie cum nava lor construită de Boeing se întorcea pe Pământ fără ei.

Inginerii au lucrat luni de zile pentru a înțelege problemele cu scurgerile de heliu și întreruperile propulsorului care au afectat călătoria Starliner către stația spațială, iar NASA a declarat în cele din urmă că există prea multe incertitudini și riscuri pentru a avea încredere în vehiculul pentru transportul echipajului în călătoria sa de întoarcere. Nu este clar când capsula Boeing ar putea zbura din nou.

NASA rămâne în aceeași situație în care a fost timp de patru ani, SpaceX fiind singurul furnizor pentru Programul Commercial Crew al agenției spațiale, care a fost conceput pentru a preda sarcina de rotație a echipajului de la Stația Spațială Internațională sectorului privat. (Boeing și SpaceX au primit fiecare contracte în 2014, iar SpaceX a început să efectueze călătorii de rutină în 2020, în timp ce Boeing s-a chinuit să împingă dezvoltarea Starliner până la linia de sosire.)

Între timp, Williams și Wilmore rămân pe stația spațială. Duo-ul a trecut de la un program de misiune de testare mai ușor la asumarea rolurilor de membri ai echipajului cu normă întreagă, Williams asumându-și rolul de comandant la laboratorul de pe orbită.

Gorbunov și Haga li se vor alătura după acostarea la stația spațială, programată pentru duminică.

Când a fost întrebat dacă a avut dificultăți în a se adapta la perspectiva de a mai aștepta câteva luni pentru a ajunge acasă, Wilmore a spus pe 13 septembrie: „Nu mă voi supăra pentru asta. Adică, nu are niciun beneficiu. Deci tranziția mea a fost – poate nu a fost instantanee – dar a fost destul de rapidă.”

Williams a spus că îi era dor de familia ei și că a fost dezamăgită să rateze unele evenimente de familie în această toamnă și iarnă, dar ea a adăugat: „Acesta este locul meu fericit. Îmi place să fiu aici sus, în spațiu. Este distractiv. Știi, în fiecare zi faci ceva.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Englezii au găsit adevăratul castel al lui Vlad Țepeș: Nu are nicio legătură cu Castelul Bran al lui Dracula
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood. Dustin Hoffman, aproape de nerecunoscut pe...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...