Șoferii "iertați" de sancțiuni de către polițiștii sibieni ar fi fost puși să sponsorizeze echipa de fotbal a IPJ Sibiu

Data publicării:
radar masina politie
Foto: arhivă Poliția Română

Agenții de poliție rutieră din Sibiu cercetați într-un dosar de corupție nu ar fi constatat săvârșirea unor fapte contravenționale la regimul rutier, iar șoferii scăpați de sancțiuni ar fi acceptat să sponsorizeze echipa de fotbal a Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, scrie Turnul Sfatului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și polițiștii anticorupție au pus în executare, astăzi, 17 mandate de percheziție domiciliară pentru probarea unor infracțiuni de corupție într-o cauză penală în care sunt suspectați 25 agenți de poliție din cadrul IPJ Sibiu. Totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere și 3 ordonanțe de predare înscrisuri și medii de stocare.

Polițiștii ar fi cerut și primit mită, de peste 100 de ori, de la șoferii pe care îi prindeau încălcând Codul rutier.

Dosarul a fost înregistrat pe 20 februarie 2019, fiind iniţial efectuată urmărirea penală "in rem" pentru săvârşirea infracţiunilor de omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită, luare de mită, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de agent de poliţie.

"Potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu (...) şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar în schimbul acestei 'iertări de sancţiune', contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu transmis AGERPRES.

Agenţii sunt suspectaţi că, în mod repetat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, din 2019 până în prezent au pretins şi au primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, pentru a nu constata faptele contravenţionale comise de şoferii contravenienţi şi a nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale.

"Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârşirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancţiuni contravenţionale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association - IPA) - Regiunea 1 Sibiu. În exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi au constatat săvârşirea de către conducătorii auto a unor contravenţii privind circulaţia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancţiunea contravenţională corespunzătoare şi nici sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, şi anume de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, şi dispoziţiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligaţia de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice", se mai menţionează în comunicat.

Totodată, sunt căutați și șoferii care au oferit mită agenților de poliție. Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită din rândul conducătorilor auto contravenienți, au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârșit diverse abateri la regimul circulației rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă și au săvârșit infracțiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită).

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0935610740
Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului